Internationale priser 2016

PRISER. I 2016 gav dansk film genlyd på festivalerne i Berlin, Cannes, Venedig og Amsterdam – og ikke mindst ved Oscar-festen i Los Angeles.

På den internationale scene har dansk film hentet et godt stykke over 100 priser i år indtil nu. På fire af Europas vigtigste filmfestivaler blev det til i alt fem priser. Shahrbanoo Sadat vandt hovedprisen i programmet Directors' Fortnight i Cannes for "Wolf and Sheep" og Trine Dyrholm en Sølvbjørn i Berlin for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i Thomas Vinterbergs "Kollektivet".

I Venedig vandt Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoons dokumentarfilm "The War Show" hovedprisen på Venice Days, og Gudmundur A. Gudmundssons dansk-islandske spillefilm "Heartstone" modtog en Queer Lion for bedste film med et LGBT-tema. I november modtog Sine Skibsholts dokumentarfilm "Dem vi var" prisen for bedste debutfilm på IDFA Filmfestival i Amsterdam.

I Hollywood nåede Tobias Lindholms "Krigen" og Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" i februar hele vejen til den røde Oscar-løber, og sidst på året blev Martin Zandvliets "Under sandet" og Aske Bangs kortfilm "Silent Nights" shortlistet i Oscar-kapløbet for 2017. Om det bliver til Oscar-nomineringer har vi endnu til gode at erfare. "Under sandet" har i 2016 vundet ikke mindre end 22 priser – senest tre priser ved European Film Awards den 10. december.  

Spillefilmdebutanterne indtog også festivalscenen i år. I Moskva tog Puk Grastens "37" stikket hjem som bedste instruktør og kritikerfavorit, mens Gudmundur A. Gudmundssons "Heartstone" fik en flot start i Venedig og herefter har vundet 12 priser yderligere. Christian Tafdrups "Forældre" fejrede verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen i New York og Rasmus Heisterbergs "I blodet" på Nordamerikas største filmfestival i Toronto.

"At danske film har været flot repræsenteret på verdens top-festivaler som Sundance, Berlin, Cannes, Venedig, Toronto og IDFA i Amsterdam i år, viser med klarhed den anerkendelse vores film møder ude i verden. At det også er blevet til fine priser samt Oscar-nomineringer og -indstillinger understreger blot styrken af filmene og vores anseelse," siger festivalkonsulent på Det Danske Filminstitut, Lizette Gram Mygind.

Det er i skrivende stund blevet til 128 internationale priser til dansk film. Halvdelene er vundet af spillefilm, 39 af dokumentarfilm og 24 af kortfilm. En enkelt ærespris, som Susanne Bier vandt i Göteborg, blev det også til.

Priserne er fordelt på ikke mindre end 44 forskellige titler. 

Overblik over internationale priser

Bemærk at man kan zoome ind på kortet

 
 

Se komplet liste over priser i 2016