Internationalt samarbejde er til gavn for dansk film

FILMSTØTTE. For hver dansk støttekrone, der anvendes i udlandet til produktion af danske spillefilm, sendes 6 kroner retur fra udenlandske samarbejdspartnere.

For de spillefilm, som fik tildelt produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut i kalenderåret 2012, er 1 ud af 3 optagedage planlagt til at foregå i udlandet. Det er ikke ensbetydende med, at en tredjedel af filmstøttekronerne ryger til udlandet, som det fremgik af et indslag i TV 2 News, mandag den 18. februar. Misforståelsen er senere blevet videregivet af både DR og Politiken.

Af de 125 mio. kr., Det Danske Filminstitut i 2012 har produktionsstøttet filmene med, vil ca. 10-15 mio. kr. blive lagt i udlandet. Til gengæld sender udenlandske samarbejdspartnere et beløb, der er 6 gange større tilbage over grænsen, når det samlede regnskab for produktionen af spillefilm gøres op.

"Præriens skrappe drenge" blev i 1970 optaget i Faxe Kalkbrud. I dag optages dansk film på en location, der stemmer overens med handlingen. Til "Min Søsters Børn i Afrika" filmede holdet 31 dage i Sydafrika og 4 i Danmark, og til Kristian Levrings kommende western "Salvation", der også blev støttet i 2012, er planen at lægge alle optagedage i Sydafrika.

En del danske film er gennem årene optaget eller postproduceret i studier i Trollhättan i Sverige på grund af fordelagtige regionale støtteordninger, og gennem de seneste år har nogle optagelser af samme grund været henlagt til tyske filmstudier.

I de senere år er der oprettet tilsvarende fonde i Danmark. FilmFyn, der har været længst på banen, blev for nogle år siden fulgt op af Den Vestdanske Filmpulje, og en ny Københavnsk Filmfond kan snart sikre produktionsdage lagt i hovedstadsområdet.

"Der er ingen tvivl om, at handelsbalancen på filmområdet er til Danmarks fordel. Både økonomisk, hvor udlandet investerer forholdsvis flere penge i filmproduktion her i landet end omvendt, men også i forhold til udveksling af erfaring. Der er ingen tvivl om, at dansk film generelt styrkes af, at danske filmarbejdere samarbejder med internationale kolleger," siger Claus Ladegaard, områdedirektør for Produktion og Udvikling på Det Danske Filminstitut.

I 1970 filmede man "Præriens skrappe drenge" i Faxe Kalkbrud:

 

I 2012 optog man min "Søsters Børn i Afrika" i Sydafrika: