Itsi Bitsi til Toronto Filmfestival

TORONTO. Ole Christians Madsens spillefilm "Itsi Bitsi" får verdenspremiere på den vigtige nordamerikanske filmfestival, hvor også to danske kortfilm nu er udtaget.

Der er masser af danske film på programmet, når Toronto International Film Festival afholdes fra 4. til 14. september: to spillefilm, en dokumentarfilm, og to kortfilm. Desuden deltager fire film med dansk koproduktion og Lone Scherfigs nye engelske spillefilm.

Itsi Bitsi

Ole Christian Madsens nye spillefilm "Itsi Bitsi", der får dansk biografpremiere den 19. februar, har verdenspremiere på festivalen, hvor den vises i serien Contemporary World Cinema.

"Itsi Bitsi" er historien om Eik Skaløe, forsanger i det myteomspundne band Steppeulvene, og hans store kærlighed, Iben. 1962 er året, hvor en hel generation lever, som var det deres sidste dag. Da fredsaktivisten Eik forelsker sig hovedkulds i den smukke Iben Nagel Rasmussen, vender det op og ned på hans liv. Iben elsker ham, men er et barn af tiden. Hun tager parolerne om fri kærlighed og sex alvorligt, og vil ikke nøjes med én mand. Som poet, forfatter og sanger besynger Eik konstant sin kærlighed til Iben, men må erkende sit nederlag, og i 1968 rejser han uden sin elskede Itsi Bitsi til Nepal, drømmenes land i øst. En rejse han aldrig vender hjem fra.

Ole Christian Madsen har samlet et stort hold af nye, danske skuespillere. Som Eik debuterer den 27-årige Joachim Fjelstrup, og som Iben ses Marie Tourell Søderberg. Desuden medvirker Johannes Nymark, Christian Gade Bjerrum, Thure Lindhardt, Anette Støvelbæk og svenske Ola Rapace.

Bo hr. Hansen og Ole Christian Madsen har skrevet manuskript, og Lars Bredo Rahbek har produceret for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Både instruktør, producer og de to hovedrolleindehavere rejser til Toronto for at deltage på festivalen, der gennem årene har vist næsten alle instruktørens film.

To kortfilm

To danske film vises i festivalens program med internationale kortfilm.

I "Seven Boats" kæmper en mand i åbent hav for sit liv. Han er omringet af syv både. Filmens instruktør er islandske Hlynur Pálmason, der sidste år gjorde sig bemærket med sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "En maler". "Seven Boats" er en af fem film, der udsprang af New Danish Screens Shoot It!-initiativ for film af 6 til 12 minutters varighed.

I den korte animationsfilm "Vokseværk" forelsker den 16-årige Fabian sig i Felicia og opdager, at han forandres til varulv, når han bliver liderlig. Han må tage et valg mellem at undertrykke sine instinkter eller give efter for sin natur. Instruktøren er Tor Fruergaard, der for fire år siden gik ud fra Den Danske Filmskole med afgangsfilmen "Venus".

En film af Lone Scherfig og to koproducerede

Lone Scherfigs ny engelske spillefilm "The Riot Club" (tidligere "Posh") får også verdenspremiere i Toronto. Den er udtaget til serien Gala Presentations. Danske Sebastian Blenkov har filmet, og Kasper Winding har komponeret musikken.

Lisandro Alonsos argentinsk-dansk-amerikanske "Jauja", der er dansk koproduceret af Helle Ulsteen for Kamoli Films, deltager i serien Wavelengths. Filmen deltog i maj på festivalen i Cannes.

Den DOX:LAB-udviklede kortfilm "Taprobana" af portugisiske Gabriel Abrantes og srilankanske Vimukthi Jayasundara deltager også i serien Wavelengths. Den blev i februar vist på filmfestivalen i Berlin.

Tidligere udmeldinger fra Toronto

Det er allerede meldt ud, at Joshua Oppenheimers dokumentarfilm "The Look of Silence" får nordamerikansk premiere i Toronto, og at Susanne Biers spillefilm "En chance til" får verdenspremiere. Desuden er yderligere to dansk koproducerede film, svenske Ruben Östlunds spillefilm "Turist" og amerikanske Laura Nix og The Yes Mens dokumentarfilm "The Yes Men Are Revolting" tidligere blevet præsenteret i programudmeldinger fra Toronto.

Toronto Film Festival (4.-14. september)

Danske film i Toronto
"En chance til" (Susanne Bier) / Special Presentations
"The Look of Silence" (Joshua Oppenheimer) / TIFF Docs
"Itsi Bitsi" (Ole Christian Madsen) / Contemporary World Cinema
"Seven Boats" (Hlynur Pálmason) / Short Cuts International
"Vokseværk" (Tor Fruergaard) / Short Cuts International

Danske koproduktioner i Toronto
"Turist"/ Special Presentations
"The Yes Men Are Revolting" / TIFF Docs
"Jauja" / Wavelengths
"Taprobana" / Wavelengths

Dansk instruktør i Toronto
"The Riot Club" (Lone Scherfig, UK) / Gala Presentations.