Jagten i spil til Nordisk Råds Filmpris

FILMPRIS. Thomas Vinterbergs "Jagten" er nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2013, som uddeles den 30. oktober i Oslo.

"Jagten" har gået sin sejrsgang verden over, vundet et hav af priser og solgt mere end 670.000 billetter til de danske biografgængere. Nu har filmen chancen for også at tilføje Nordisk Råds Filmpris til cv'et.

Den danske jury, som består af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder valget af "Jagten" således:  

Tidligere års vindere

Det er i år 10. gang, at Nordisk Råds Filmpris uddeles. Her er de tidligere års vindere: 

2012 "Play", Ruben Östlund, Sverige

2011 "Beyond", Pernille August, Sverige

2010 "Submarino", Thomas Vinterberg, Danmark

2009 "Antichrist", Lars von Trier, Danmark

2008 "Du levende", Roy Andersson, Sverige

2007 "Kunsten at græde i kor", Peter Schønau Fog, Danmark

2006 "Zozo", Josef Fares, Sverige

2005 "Drabet", Per Fly, Danmark

2002 "Manden uden fortid", Aki Kaurismäki, Finland

 

"Med 'Jagten' er Thomas Vinterberg dér, hvor han er bedst – og hvor få andre instruktører evner at være – i en fortælling, der formår at være kulørt melodrama, og samtidig tage fat i svære emner, så alle må filosofere med: moderne heksejagt, skyld og uskyld, tillid og tilgivelse og uskyldstab i en overbeskyttende verden. Man føler sig både godt underholdt af det effektive manuskript og Mads Mikkelsens nuancerede præstation som 'den jagede', og man holder aldrig op med at diskutere filmen med sig selv."

De fire andre nominerede film er "Open up to me" fra Finland, "The deep" fra Island, "Som du ser meg" fra Norge og "Äta sove dö" fra Sverige. 

Nordisk Råds Filmpris på 350.000 kr. gives til en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk. Årets vinderfilm offentliggøres den 30. oktober ved et storstilet gallashow i Operaen i Oslo, hvor også modtagerne af Nordisk Råds Litteratur-, Musik- og Natur- og Miljøpriser hædres.

Thomas Vinterberg vandt i 2010 Nordisk Råds Filmpris for "Submarino" sammen med Tobias Lindholm og Morten Kaufmann. Tobias Lindholm er manuskriptforfatter på "Jagten", mens Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann har produceret.

Læs mere om Nordisk Råds Filmpris.

Den 15. september viser Grand Teateret i København alle fem nominerede film i samarbejde med Camera Film.