Jagten indstillet til Oscar-kapløbet

OSCAR. "Jagten" bliver den danske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Foreign Language Film.

Komitéen, der indstiller en dansk film til kapløbet om en Oscar-nominering, mødtes torsdag den 26. september for at beslutte, hvilken af de tre shortlistede film, "Nordvest", "The Act of Killing" og "Jagten", der er dette års Oscar-deltager. Komitéen indstillede enstemmigt den sidste.

"'Jagten' er en film med stort internationalt potentiale, og vi skulle være overdrevent beskedne, hvis vi ikke indrømmer, at det er en stærk hånd, vi spiller ud med.

Dansk film står i en yderst privilegeret situation, og Akademiets medlemmer har et godt et øje til os, fordi vi gennem de seneste år har produceret film af så høj kvalitet.

Filmen har gjort sig stærkt bemærket. Den var i både Cannes og Toronto i 2012, har været vist i biograferne i USA og er blevet særdeles godt modtaget af de engelsk-sprogede anmeldere.

Thomas Vinterberg har indtaget en central plads i det moderne filmsprog og har over årene vist, at han har kunnet gribe og ryste et stort internationalt filmpublikum.

Mads Mikkelsen vandt prisen for bedste skuespiller i Cannes for sin rolle i filmen, og den danske skuespiller har gang på gang demonstreret, at han har en særlig evne til at fange ikke blot danske biografgængere, men filmelskere verden over.

Vi er sikre på, at "Jagten" er en film Akademiets medlemmer vil finde værd at overveje til en Oscar-nominering," siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.

"Jagten" havde dansk premiere den 13. januar og er set af et biografpublikum på 673.000. Den er dermed blandt de tre bedst sælgende danske spillefilm i biograferne i de seneste fem år. Filmen er produceret af Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Den danske komité og Oscar-reglerne

I Danmark er det en komité nedsat af Det Danske Filminstitut, som afgør hvilken film, der indstilles i kategorien Foreign Language Film. Komitéen består ud over formanden af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut, Jacob Wendt Jensen fra Filmmedarbejderforeningen og Kim Pedersen fra Danske Biografer.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Fra 1. oktober vurderes filmene af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' foreign language-komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til listen for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, der derefter består af ni film. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.

Nomineringerne offentliggøres torsdag den 16. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 2. marts.

Oscar-indstillinger fra Danmark de seneste 10 år til Foreign Language Film

2012 En kongelig affære / Nikolaj Arcel (Oscar-nomineret)
2011 Superclásico / Ole Christian Madsen (Oscar-short-listet)
2010 Hævnen  / Susanne Bier (Oscar-vinder)
2009 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2008 To verdener / Niels Arden Oplev
2007 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog
2006 Efter brylluppet / Susanne Bier (Oscar-nomineret)
2005 Adams æbler / Anders Thomas Jensen
2004 De fem benspænd / Jørgen Leth og Lars von Trier
2003 Reconstruction / Christoffer Boe

Der har gennem de seneste ti år desuden været syv danske kort- og dokumentarfilm nomineret til Oscars i andre kategorier.

Samlet oversigt over danske Oscar-deltagere i alle kategorier gennem årene