Janus Bakrawi i ny dokumentarserie om bortførte børn

Skuespiller Janus Bakrawi trækker på egne erfaringer, når han som vært i en ny dokumentarserie "De forsvundne børn" opsporer børn, der er bortført til udlandet af en af deres forældre. Public Service Puljen har støttet.

Et filmhold fra produktionsselskabet Dokumentar Kompagniet er netop nu, med Janus Bakrawi i spidsen, i Mellemøsten på optagelser til en dokumentarserie i seks afsnit til TV 2.

Børn i klemme

Det sker, at børn af forældre med dansk og udenlandsk baggrund kommer i klemme, når forældrene skilles. I de værste tilfælde bortfører den ene forælder barnet til udlandet. Det officielle tal for børn, der savnes, er 50, men problemet er stigende, og det reelle tal kan være meget højere.

Janus Bakrawi er mere end traditionel studievært i serien; han er researcher, detektiv og mellemmand. Og han har særlige forudsætninger for at indtage rollen som mægler. Janus Bakrawi siger:

"Jeg har selv været bortført som barn, men er kommet ud på den anden side. Jeg opsøger både forældre og børn og kan sætte mig ind i en sag fra flere sider. Jeg forsøger også at få politikere i tale, for det er et voksende problem, som jeg synes det er vigtigt, at danskerne bliver oplyst om, og politikerne tager stilling til."
 

Dokumentar vil ændre virkeligheden

"De forsvundne børn" kaldes i tv-fagsprog en "social change" dokumentar. Det er et format, der fokuserer på samfundsmæssige problemstillinger med ønske om at gribe ind og skabe forandring.

Områdedirektør på Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard siger om projektet:

"'De forsvundne børn' behandler en følsom problemstilling, der har altoverskyggende betydning for de involverede personer. Seriens bevidste forsøg på at fungere som mægler og løse de fastlåste konflikter om bortførte børn er en original og ambitiøs måde at arbejde med emnet på. Jeg tror, det er en historie, vi andre kan blive klogere af."

"De forsvundne børn" er tilrettelagt af Lars Høj og Nikolaj Venge for Dokumentar Kompagniet. Serien, der bliver på 6 x 40 minutter, har modtaget 3,8 mio. kr. fra Public Service Puljen. "De forsvundne børn" bliver vist på TV 2 i efteråret 2011.
 

Public Service Puljen

Public Service Puljen er en del af medieforliget 2007-2010. Puljen har været på i alt 95 mio. kr. i indeværende forligsperiode.
Public Service Puljens formål er at støtte udvikling og produktion af dansk tv-drama og tv-dokumentar. Puljen støtter original og nyskabende tv-produktion og skal tilstræbe kvalitet, alsidighed og mangfoldighed.

I Medieaftalen 2011-2014 er Public Service Puljen videreført og udbygget: Puljen er øget til 37,5 mio. kr. årligt, og der åbnes op for tilskud til public service tv-programmer for børn og unge samt public service radioprogrammer.

Se også Det Danske Filminstituts Evalueringsrapport fra februar 2010.