Jeg skulle nok have boet i København

Billede til artiklen Jeg skulle nok have boet i København
Allerede før premieren står det klart, at publikuminteressen for filmatiseringen af "Mænd der hader kvinder" er enorm. I forbindelse med verdenspremieren mødtes FILMupdate med de to svenske skuespillere Michael Nyqvist og Noomi Rapace til en samtale om forventningspres og danske filmfolk.

Noomi Rapace spiller den punkede hacker Lisbeth Salander, mens Michael Nyqvist har den anden hovedrolle som den idealistiske journalist Mikael Blomkvist. Allerede inden det første spørgsmål har Nyqvist taget ordet:

"En million i Danmark. To en halv million i Frankrig og det samme i Tyskland. Der er i alt solgt ti millioner eksemplarer af bøgerne, og folk låner dem jo også af hinanden, så der er nok tyve millioner læsere. Tyve millioner tolkninger og tyve millioner instruktører. Det er jo mission impossible. Det kan kun gå galt."

Nødt til at lytte til sig selv
Især Lisbeth Salander-karakteren har mange læsere et stærkt personligt billede af. Rapace selv mener ikke, at man skal lytte til andres forventninger. Man er nødt til at lytte til sig selv - og så tage balladen senere. "Det er umuligt at gøre alle tilfredse, så jeg besluttede mig for ikke at forholde mig til, hvad alle andre tænker og gør sig af forestillinger. Jeg måtte lave min egen sandhed om Salander. Nu hvor filmen har premiere, er det pludselig uhyre skræmmende, og alle vil helt sikkert bedømme og kritisere min rolle."

Nyqvist kan genkende overvejelserne fra sin egen karakter. "Man bliver nødt til at gå igennem sig selv og det personlige for at spille en sådan rolle. Jeg kan ikke spørge alle, så jeg har tilladt mig at fortolke rollen selv. Vi låste os inde i et studie i halvandet år, og undervejs talte jeg ikke med nogen om mit arbejde for at bevare klarheden. Nu kommer reaktionerne så, men man bliver bare nødt til ikke at tænke på det."

Dansk selvsikkerhed
På trods af de små sproglige misforståelser har både Michael Nyqvist og Noomi Rapace været glade for samarbejdet med den danske instruktør Niels Arden Oplev og den danske del af teamet. Selv om de ikke ser de store forskelle på Danmark og Sverige, har de fået øje på nogle få.

"De danske filmfolk, som vi har arbejdet med, har et vældigt højt niveau og er utroligt professionelle. Niels Arden er meget passioneret i sit arbejde," siger Noomi Rapace og tilføjer, at han ikke bare brænder for sine film, men også er meget egenrådig. "Vi har haft vores diskussioner, men de har hjulpet os frem til et bedre resultat. Niels har meget selvtillid. Som jeg oplever det, har den danske filmindustri meget tiltro til sig selv, og måske derfor bliver der lavet mange gode danske film."

Kollektiv ånd
Michael Nyqvist ser store fordele ved den måde, vi laver film på i Danmark. "I Filmbyen i Avedøre er der en herlig atmosfære. Folk løber ind og ud af klipperum og ser det, de andre laver. Man følger med i, hvad de andre firmaer er i gang med. Sådan noget har vi slet ikke i Sverige. Vi lider stadig under auteur-idiotien."

Ifølge Noomi Rapace savner den svenske filmbranche lidt mere selvtillid. "I Sverige er mange filmfolk mere forsigtige og bange for, at alle ikke vil kunne lide deres film. Den forsigtighed har jeg ikke oplevet hos de danske filmfolk, jeg har arbejdet med. De gør mere, hvad de selv har lyst til, og tør stå ved det. De tager deres kampe med producenterne. Sammenlignet med, hvor lille Danmark er, har I gjort rigtigt meget godt."

Om Michael Nyqvist skal spille med i en dansk film snart, vil han ikke rigtigt tale om. Derimod har han intet imod at udtrykke sig klart om den danske filmbranche. "Jeg holder meget af filmklimaet her. Jeg skulle nok hellere have boet i København." Udsigterne for at se Michael Nyqvist i en dansk film er altså ikke helt mørke.