Jødisk filmfestival i København

INTERVIEW. I dag torsdag den 27. januar, den officielle Auschwitzdag, åbner Copenhagen Jewish Film Festival dørene for fire dage med 34 meget forskelligartede film. FILMupdate har talt med festivalleder Anne Boukris.

Canadisk heavy metal, polske spøgelser fra 30'erne, æreskrænkelser og stoffer i New York. Temaerne på festivalen er meget varierede, men har alle en fælles reference: den jødiske reference.

"Vi gør det meget for vores egen skyld – for at have en platform, som ikke har noget med religion at gøre, og som ikke har noget med konflikten i Mellemøsten at gøre," forklarer festivalleder Anne Boukris.

Copenhagen Jewish Film Festival

Alle visningerne finder sted i Cinemateket.

Billetter kan købes via www.cinemateket.dk og Cinematekets billetsalg 3374 3412.

Læs mere om Copenhagen Jewish Film Festival og filmene på www.cjff.dk.

Det er sjette gang festivalen bliver afholdt. Anne Boukris har været med fra start.

"Med denne festival vil vi undersøge, hvad det jødiske bidrag til denne verden er. Det handler ikke bare om "jøde-mennesker", men også "jøde-tænkning" og "den jødiske erfaring"".

Festivalen viser på sine fire dage både spille-, kort- og dokumentarfilm, der alle behandler jødisk identitet på den ene eller anden måde.

"Den jødiske tænkning er et narrativ. Det er en historisk fortælling, som ikke behøver at bygge på religion. Det er det jødiske folks overleverede fortælling, som har vandret gennem generationer og rundt på hele kloden."

Det er blandt andet også derfor, at festivalens filmudvalg spænder så vidt. Jødisk kultur er ikke geografisk forankret på samme måde, som nationalforankrede kulturer er. De jødiske fortællinger kan ifølge Anne Boukris udbrede perspektivet, når tingene bliver for snævertsynede herhjemme.  

"Den er denne jødiske kulturfortælling, som vi gerne vil sparke liv i, fordi den er så inspirerende. Og så også for at vi jøder ikke bare ender med at ligge på museum her i Danmark."

Alle visningerne finder sted i Cinemateket. Billetter kan købes via www.cinemateket.dk og Cinematekets billetsalg 3374 3412.

Læs mere om Copenhagen Jewish Film Festival og filmene på www.cjff.dk.