Jørgen Leth i 60'erne

NY BOG. I "Kunsten at gå på gaden" samler forfatter og kulturjournalist Lars Movin op på Jørgen Leths tekster fra 60'erne om film, musik, ballet, litteratur og rejser - alle de lethske fascinationer, der finder deres første udtryk her.

Jørgen Leth var flittig fra starten. Han var end ikke fyldt 17, da han i 1954 satte sig i redaktørstolen på Junior-Avisen, et ungdomstillæg til det aarhusianske dagblad Demokraten. I de første år var stofområdet primært jazz, men efter Leth i 1959 flyttede til hovedstaden for at tiltræde et job på det nystartede dagblad Aktuelt, bredte han sig lystigt ud i snart sagt alle stofområder og genrer: anmeldelser, reportager, interviews, essays, features, causerier. Siden blev arbejdspladsen Politiken, og op gennem 60'erne producerede han mange hundrede artikler, hvoraf de bedste nu er samlet i bogform.

"Kunsten at gå på gaden" er et tidsbillede og et portræt af kunstneren som ung. I bogens mange tekster kan man spore, hvornår den unge journalist – og kommende digter og filmmand – første gang mødte senere valgslægtskaber som Ebbe Traberg, Per Kirkeby og Torben Ulrich. Hvordan han orienterede sig i tidens nybrud: avantgarde-kunst, happenings, eksperimentalfilm, moderne dans, ny poesi etc. Og hvorfra han hentede inspiration til sit eget værk.

Bogen kommer vidt omkring: filmstof, forfatterinterviews, beatmusik (et interview med Mick Jagger!), balletanmeldelser, avantgarde-kunst, kulturdebat, rejseessays samt tidlige litterære eksperimenter. Og for enhver, som er interesseret i Jørgen Leths virke som digter og filmmand, rummer den talrige nøgler til en forståelse af, hvordan det hele startede.

Jørgen Leth: Kunsten at gå på gaden – tekster fra tresserne. Redigeret og med efterskrift af Lars Movin. 458 sider. Gyldendal, 2012. Udkom i fredags.

Bogen kan købes i Filmhusets Film- og Boghandel