Jørgen Leths 3 fiktionsfilm udkommer på dvd den 4. september

Billede til artiklen Jørgen Leths 3 fiktionsfilm udkommer på dvd den 4. septemberTorsdag den 4. september udkommer en dvd-boks med Jørgen Leths tre fiktionsfilm, "Udenrigskorrespondenten", "Traberg" og "Sanct Hansaften-Spil". Jørgen Leth er en af dansk films mest markante og produktive kunstnere med mere end 40 titler bag sig, og dvd-boksen er den fjerde i en serie på seks bokse med Leths samlede produktion.

Fiktionsfilmene er en ganske lille del af Leths samlede værk, men på mange måder har de elementer af Leths særegne dokumentaristiske tilgang i sig.

"Udenrigskorrespondenten" og "Traberg" har begge Haïti som tema og ramme med en mandlig fortabt og søgende hovedperson som omdrejningspunkt, en hovedperson, der forsvinder eller fortrænges ud af fiktionens centrum. Til gengæld byder den haitianske virkelighed sig til med en voldsomhed og en besættende kraft, som gør landet til det centrale element i historierne.

Karakteristisk forholder instruktøren sig tøvende og afventende overfor sine personer og deres handlinger, men han ryster absolut ikke på hånden, når han går på opdagelse i såvel deres som den konkrete haitianske virkeligheds kaos.

Instruktøren siger selv: "Hele mit projekt og eksperiment var jo at have en slags sammenklappelig fiktion, som jeg kunne tage med mig, og så lade min udenrigskorrespondents historie udspille sig i en række konkrete situationer, hvor virkeligheden faktisk skulle være mere end en kulisse, nemlig en levende medspiller".

Det tredje værk i dvd-boksen er Jørgen Leths og Per Kirkebys tv-opsætning fra 1979 af Oehlenschlägers "Sanct Hansaften-Spil". Spillet indgik i Oehlenschlägers epokeskabende debutdigtsamling "Digte" fra 1803, der blev romantikkens gennembrud i Danmark. Spillet kan ligesom digtsamlingen i sin helhed læses som et programskrift for ideen om den romantiske poesi og forestillingen om ånden i naturen.

Leths og Kirkebys version udspiller sig i tableauform og er helt tro mod den oprindelige tekst, hvor datidens største danske skuespillere folder sig ud i en munter tour de force i Oehlenschlägers metriske versefødder.

"The Jørgen Leth Collection" kommer til at bestå af i alt seks bokssæt. Boks 1 indeholdt de antropologiske film, boks 2 sportsfilmene og boks 3 rejsefilmene. Dvd-udgivelsen af Leths samlede værk er blevet mulig takket være finansiering fra Møllehegnet Holding A/S.

Boks 4 præsenteres 4. september kl. 17.30 i Cinemateket, Gothersgade 55, hvor Jørgen Leth og Mogens Rukov taler om filmene. Kl. 19.00 præsenteres "Udenrigskorrespondenten" med indledning af instruktøren.

Boksen kan købes i Cinematekets Bog- og Videohandel og gennem boghandlere og velassorterede dvd-butikker landet over for 299 kr. inkl. moms.

The Jørgen Leth Collection
Mød Jørgen Leth

I forbindelse med dvd-udgivelsen har den nordiske udgave af månedsavisen "Le Monde Diplomatique" et længere interview med Jørgen Leth. Læs netversionen: En film skal ligne et digt i sin tilblivelse