Julens premierer

PREMIERE. Juletiden byder på en perlerække af premierefilm for både store og små i biografen og på tv. Tag f.eks. med Max og hans pinlige mor på Roskilde Festival, følg grisen Piggys juleeventyr eller kom bag murerne i Horsens Statsfængsel.

I biografen

25. december: "Max Pinlig på Roskilde – nu med mor"
Max og hans pinlige mor er tilbage i Lotte Svendsens tredje Max Pinlig-film. Max er nu fyldt 16 år og vil gerne på Roskilde Festival for første gang, men mor siger nej. Max flytter over til sin far og trodser alles formaninger og kaster sig hovedkulds ud i festival-livet med sin nye kærlighed, Kaya, ved sin side. Men da mor opdager, at han er taget af sted, beslutter hun sig for at tage med og på sikker afstand holde øje med Max. En rejse der for dem begge betyder frigørelse, jalousi og et hav af komiske situationer.

"Max Pinlig på Roskilde – nu med mor" er støttet af Det Danske Filminstitut på Markedsordningen.

Trailer

 

25. december: "Isblomstens hemmelighed"

I "Isblomstens hemmelighed" møder vi Svindel, der, første gang han forsøger at trylle, kommer til at skyde oldefars tryllestav langt ind i de grønne ærters dal. Der møder han Fup, som er en mærkelig ært. De to venner finder en anden og noget mere magisk tryllestav end den, oldefar har brugt hele sit liv. Da Svindel prøver at trylle med den nye tryllestav, går noget galt: han kommer til at trylle oldefar væk.

"Isblomstens hemmelighed" er instrueret af Jacob Ley og støttet af Det Danske Filminstitut gennem Animationspuljen. Filmen bliver vist som del af et nyt biografkoncept "COBOs BIO".

COBOs BIOs Facebook-side opdaterer løbende om, hvilke biografer der viser filmen.

Isblomstens-hemmelighed-web
"Isblomstens hemmelighed". Foto: Copenhagen Bombay

På tv

23. december: "Shanne og veninderne"

Shannes bedste veninde Emma er flyttet til en anden skole, og Shanne savner én at høre sammen med i klassen. Der er mange kliker, og Shanne føler sig alene, selvom hun stadig har kontakt til Emma. Men efter sommerferien skal klasserne på skolen blandes til tre nye 7. klasser, og det giver Shanne håb om at finde nye venner. Men kan Shanne holde fast i det gamle venskab med Emma i en tid, hvor alting forandrer sig så meget? Ulla Søe og Sussie Weinold har lavet en dokumentar om veninder og om at skabe sin egen identitet.

"Shanne" bliver vist på Ramasjang kl. 15.00. Historien om Shanne og hendes veninder findes også som tv-serie og som flere korte film til web. "Shanne" er støttet af Det Danske Filminstitut.

 Shanne-og-veninderne-web
"Shanne og veninderne". Foto: Adam Wallensten

25. december: "Piggy"

Året er 1932. Det er en kold december morgen. På en gård lidt udenfor København møder vi den lille pattegris, Piggy. Piggy bliver solgt til en familie i København, hvor dens nye hjem er et værelse under Københavns tage. Piggy er en gris med mere appetit end hjerne, og pattegrisen ved ikke, at den gode mad, den holder så meget af, vil gøre den til Juleaftens hovedret. Piggy forstår først sammenhængen, da frihedskæmperen Monty dukker op. Sammen planlægger de at tage flugten, men det er ikke helt ufarligt. "Piggy" er et juleeventyr om et umage venskab instrueret af Rickard Stampe Söderström.

"Piggy" er støttet af Det Danske Filminstitut gennem Animationspuljen. Filmen bliver vist kl. 15.30 på DR Ramasjang og kan også ses på SVT 2 den 24. december.

Trailer

25. december: "Palme"

Sveriges tidligere statsminister Oluf Palme blev skudt på åben gade i Stockholm i februar i 1986. Det var det første mord på en toppolitiker i Norden, og det rystede verden. For Sverige betød begivenheden begyndelsen på en ny tid. Maud Nycander og Kristina Lindströms dokumentar "Palme" er historien om Palmes liv; om det, der formede ham, og det Sverige som han selv formede som politiker. Palme skabte historie og påvirkede den politiske dagsorden; også langt udenfor Sveriges grænser, og han var elsket og hadet for det.

"Palme" er koproduceret af Palle Vedel for det danske produktionsselskab Manden med Cameraet med støtte fra Det Danske Filminstitut. "Palme" sendes i tre dele på DR2, første del sendes den 25. december kl. 22.45.

Trailer

30. december: "R" 

Rune ankommer til Horsens Statsfængsel, Danmarks hårdeste fængsel, for at afsone en voldsdom. Hans intention er at holde sig for sig selv og undgå problemer for derved at komme ud af sin kriminelle løbebane. Men fængslet er fyldt med regler, æresbegreber, skjulte dagsordener og interne overenskomster, som han forsøger at navigere rundt i. I en verden hvor tremmer og fængslets tykke mure isolerer ham fra friheden, og hvor blodstænk på vægge og gulve vidner om en barsk verdensorden, er Rune reduceret til at være et nummer og et bogstav: R.

Michael Noers og Tobias Lindholms "R" bliver vist kl. 20.25. på DR 2. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut.

Trailer