Kære Dreyer, har De brug for en heks, ta' mig!

DREYER. Nogenlunde sådan lyder opfordringen i et brev, som Dreyer modtog få dage før optagelser til "Vredens dag" gik i gang. FILMupdate bringer i anledning af Skt. Hans brevet fra den håbefulde kvinde, der anbefaler sig selv til rollen som heks.

Et af de mest underholdende breve i Dreyers arkiv er fundet i forbindelse med "Vredens Dag". En dame anbefaler sig selv til rollen som heks.

jeg er billig i Drift, da jeg selv medbringer Kosteskaft og Tændstikker

Få dage før optagelserne til Vredens Dag gik i gang, modtog Dreyer et brev fra fru Adda Just Nielsen, som ville anbefale sig selv til rollen som heks. Der var desværre ikke noget billede vedlagt ansøgningen, men man ser hende næsten for sig. Om Dreyer besvarede henvendelsen, vides ikke, men sikkert er det, at fruen ikke er med i den færdige film.

Hr. Instruktør Carl Th. Dreyer

Jeg hører, at De til Heksebrændingen foreløbig søger gamle Mænd med Skæg – naar de er brændt af, og Baalet er tempereret  til selve Heksene, vil jeg meget gerne bede Dem om at tænke paa mig naar det er en Heks, De søger, er jeg absolut et Fund – jeg ligner komplet en Heks (i Tyverne – men kan let trylle mig ældre eller yngre) skæve Tænder, dryppende Næse, lange Arme og hjulede Ben – jeg har baade haft Hekseskud og Helvedesild – og jeg er billig i Drift, da jeg selv medbringer Kosteskaft og Tændstikker. Min Heksestemme er kasseret ved Statsradiofonien, og fotografiske Prøveoptagelser er unødvendige, da jeg altid ser værre ud paa Fotografier end i Virkeligheden.

Utålmodig efter at komme i Ilden forbliver jeg Deres ærbødige

Adda Just Nielsen

26. marts 1943

adda_just_nielsen1000px