Kære Henning…

Tidligere direktør for Det Danske Filminstitut Henning Camre fylder 75 år i dag. Fem filmkolleger har sendt en fødselsdagshilsen: Henrik Bo Nielsen, Mikala Krogh, Claus Christensen, Vinca Wiedemann og Ib Bondebjerg.

Herhjemme bruger vi oceaner af tid på at diskutere definitionen på 'public service'. Hvis man i stedet for at diskutere bare oversatte det til 'i offentlighedens tjeneste', fik man samtidig et smukt billede af din lange karriere. Din optagethed af at finde konkrete løsninger – aldrig på egne men altid på fællesskabets vegne – er usvækket.

Du var en diktator i ordets bedste forstand: visionær, handlekraftig, ærefrygt-indgydende.

Der går en lige linje fra filmskolerne til Filminstituttet og den europæiske film-tænketank, fuld af lyst og gå-på-mod i forhold til livsopgaven; at bidrage til at skabe bedst tænkelige rammer for filmkunstneres udfoldelse af deres talent. Det er muligt, at du i flere europæiske, filmpolitiske diskussioner er blevet den ældste. Men det forhindrer ikke, at det normalt er dig, der på vanlig stædig facon søger at råbe langt yngre og mere konservative kræfter op. At sidde stille og tavs er ikke en option. Bliv ved med det.
– hbn

Det må være fantastisk at fylde 75 år og kunne sætte sig ned og se tilbage på de markante aftryk, du har sat i dansk film. Der findes alle de film, du har fotograferet, og som stadig ses verden over. Der findes en hel masse filmfolk, som kommer fra din skole og i dag er blandt verdens bedste. Og der findes et helt hus i Gothersgade, der danner ramme om verdens bedste filmlov og indeholder en skattekiste af film. Alt det er du arkitekten bag, og din helt særlige evne til at agere i krydsfeltet mellem kunst, politik, magt og penge er unik og forbilledlig. Der er meget at fejre i dag. Tillykke med fødselsdagen.
– Kh Mikala

Du var en diktator i ordets bedste forstand: visionær, handlekraftig, ærefrygt-indgydende.

I 1995 solgte de danske film tilsammen 776.000 billetter. Det siger en del om den miserable tilstand, filmbranchen befandt sig i, før du professionaliserede biksen og fandt succesformlen. I 2007, det år hvor du sluttede som direktør, solgte danske film 3.181.609 billetter. Sen-90’erne blev dogme og Triers store epoke, men det var dig – en embedsmand med celluloid i blodet – der lagde skinnerne for filmtoget, der fortsat har kul på kedlerne. Et årti tidligere havde du revolutioneret Filmskolen sammen med Mogens Rukov. Du stod i 1999 også fadder til et filmpædagogisk Ekko, og selv om vi var uartige og hen ad vejen gjorde det til et rigtigt filmmagasin, stoppede du os ikke. Du var en diktator i ordets bedste forstand: visionær, handlekraftig, ærefrygtindgydende. Og du var så karismatisk, at du har fået et interessant efterliv som karikeret karakter i en Trier-undfanget film. Større kompliment fås vel ikke. Tillykke med dagen.
– Claus Christensen

Din kampgejst er større end nogensinde, hvad enten du vil reformere græsk filmpolitik eller oprette en filmskole i Libanon.  Herhjemme nyder vi stadig godt af din offensive filmpolitiske strategi. Uden dig havde vi ikke haft hverken en moderne filmpolitik eller New Danish Screen.

Men frem for alt kæmpede du i 17 år for at banke vores filmskole op fra ingenting til en af verdens bedste. Du har altid været fræk ad helvede til, som da du oprettede tv- og animationsuddannelsen og først spurgte Kulturministeriet om lov bagefter. Du har også altid været en sten i skoen på os alle sammen med dine kompromisløse kvalitetskrav, som ingen almindelige dødelige kan leve op til. Men vi kan alligevel ikke lade være med at prøve. Måske dét er en af hemmelighederne bag, hvorfor det går dansk film så godt? Hold galden intakt!
– Kærlig hilsen Vinca

Tillykke med de 75! Jeg håber, jeg er lige så vital og iderig som dig, når jeg når din alder – men husk nu også at nyde livet. Man kan ikke leve af reformiver alene, og den europæiske filmkultur er en hård nød at knække. Jeg glæder mig til de næste tre år at fortsætte vores samarbejde på europæisk plan. Du har altid været åben for samarbejdet mellem det filmpolitiske og filmforskningen.

Dansk filmkultur, både DFI og Filmskolen, ville aldrig have nået sit høje stadie uden dig. Det var et privilegium at arbejde sammen med dig i DFI fra 1997-2000, og det har været spændende i andre sammenhænge siden. Du er en kreativ dynamo – tak for et udfordrende samarbejde og venskab.
– Ib Bondebjerg


Henning Camre er født i Randers den 15. november 1938. Camre er uddannet filmfotograf. I perioden 1975-92 var han rektor for Den Danske Filmskole, hvorefter han rykkede til London for at blive rektor på National Film & Television School. Fra 1998 til 2007 direktør for Det Danske Filminstitut. Stiftede i 2007 Think Tank on European Film and Film Policy.

Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut
Mikala Krogh, instruktør
Claus Christensen, chefredaktør for Filmmagasinet Ekko
Vinca Wiedemann, klipper, producer, filmkonsulent og manuskriptkonsulent
Ib Bondebjerg, bestyrelsesformand for DFI 1997-2000