Kalak vinder to priser på San Sebastián Film Festival

HÆDER. Kalak vinder Juryens Specialpris, mens filmens fotograf Nadim Carlsen vinder prisen for bedste filmfotografering.

Til aftenens prisoverrækkelse på San Sebastián Film Festival gik to af hovedkonkurrencens priser til Isabella Eklöfs grønlandsdrama 'Kalak': Juryens Specialpris blev tildelt med følgende motivation fra juryen, som blev præsideret af den anerkendte franske filminstruktør Claire Denis: "Kalak tager os ind i en verden, vi absolut intet vidste om, med overraskende og indlevende skuespilpræstationer. Den viser landet, dets konflikter og dets skjulte skønhed gennem ægte filmkunst." Desuden gik prisen for bedste fotografering til filmens fotograf Nadim Carlsen.

'Kalak' handler om Jan, der er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at være blevet misbrugt af sin far. Nu bor Jan i Grønland med sin lille familie, hvor han higer efter at blive en del af det lokale fællesskab – at blive ligesom de andre – en ægte kalak, en 'skide grønlænder'. 

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med den anmelderroste debutfilm 'Holiday', der fik verdenspremiere i Sundance 2018 og som efterfølgende rejste verden rundt på en række prominente festivaler. 'Holiday' vandt fire Bodilpriser, bl.a. for bedste danske film.

Nadim Carlsen er uddannet filmfotograf fra Den Danske Filmskole i 2011. Han har fotograferet prisbelønnede og anmelderroste film som 'Grænse', 'Holiday' og 'Holy Spider' samt episoder af HBO-hittet 'The Last of Us'. Han har tidligere vundet en Bodil for 'Holiday' og en Robert for 'Holy Spider'.

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Isabella Eklöf har skrevet manuskriptet sammen med Kim Leine og Sissel Dalsgaard Thomsen, og Maria Møller Kjeldgaard har produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. 'Kalak' distribueres af Scanbox Entertainment i Norden, hvor den får dansk biografpremiere 7. marts 2024.

Om San Sebastián

San Sebastiáns jury er i år præsideret af den anerkendte, franske filminstruktør Claire Denis.