Kannibaler og kærlighed

INTERVIEW. Johannes Picos "Sammen for evigt" får premiere på Filmværkstedets SneakBar den 5. april. FILMupdate har talt med instruktøren om filmen, der er baseret på en virkelig kannibalhistorie, men frem for alt handler om kærlighed.

"Det er første gang, jeg har været nervøs for at spørge skuespillere, om de ville være med i en film. Da jeg kontaktede dem, sagde de alle sammen: 'Du er syg i hovedet, Pico. Du er fucking syg i hovedet. Men vi vil gerne lave den'", fortæller instruktør Johannes Pico.

I 2002 fandt tyske Armin Meiwes og Bernd Brandes hinanden på websitet The Cannibal Cafe. Siden mødtes de, hvor de i fællesskab spiste dele af Brandes, som senere blev dræbt og parteret. Meiwes spiste 20 kilo, før han blev fanget. Trods video-optagelser, der dokumenterede Brandes' konsensus, blev Meiwes idømt fængsel på livstid.

"Min devise for at lave filmen har hele tiden været: Det er en kærligheds- historie" – Johannes Pico

Imens retssagen stod på, sad Johannes Pico på et pizzeria og bladrede i en avis, hvor han faldt over en chat-udskrift. Som aktiv netdater genkendte han sig selv og ting, han kunne have skrevet. Lige indtil han kom til brødteksten og opdagede: "Hov, det her var, hvad de skrev til hinanden…inden de åd hinanden".

Johannes Pico

Johannes Pico (1983) er instruktør og klipper.

Han er uddannet producerassistent på Zentropa ved Ib Tardini og har siden arbejdet på danske spillefilm og drama-serier.

I en årrække har han været tilknyttet DR på programmer som "Ungdomseksperimentet", "Borgen" og diverse dokumentarer.

I 2007 stod Pico bag kortfilmen "Kaffepausen", som bl.a. deltog på Tribeca Film Festival.

sfe-poster

"Det der er interessant er, hvor lidt der skal til for at være unormal. Med grundhistorien i at jeg sidder med transcripten af en chat og siger, 'hold kæft, det er mig det der'. Og så pludselig tænker, 'hov, var jeg lige kannibal et øjeblik?'"

Coming-of-age

"Sammen for evigt" starter med en chat, hvor teenageren Jannik sidder og flirter på nettet. Over chatten aftales et møde, men da Jannik ankommer, erfarer vi, at han skal møde den midaldrende mand Niels. Filmen tager et ikke mindre uventet twist, da Niels begynder at spise ham, og Jannik til slut ender parteret i hans fryser.

I forhold til den virkelige historie, valgte instruktøren at gøre aldersforskellen helt markant. Det skulle handle om en ung fyr og en identitetsrejse. Filmen handler ikke så meget om kannibalisme, som den handler om at blive voksen, tilhøre en minoritet eller føle sig unormal og forkert. Johannes Pico har ikke en klar holdning til kannibalisme, men prøver at forstå det:

"Det er jo absurd at skulle finde sig selv, hvis det, du ønsker allermest, er at blive spist. Det er helt sort selv for mig. Hvorfor gør man det? En coming-of-age med en slutning, der hedder 'Jeg dør. Det er det største for mig.'"

Evig kærlighed

"Sammen for evigt" handler dog vigtigst af alt om kærlighed. Jannik og Niels mødes ikke bare for at udleve en fantasi, men for at få bekræftet, at de skal være sammen resten af livet.

Instruktørens research afslørede, at kannibaler ofte føler sig meget ensomme, og at dette er en del af deres motivation. Ligesom indianerne har de en opfattelse af, at hvis de indtager noget, bliver de en del af det. Og den der bliver spist, vil leve videre i personen i en evig symbiose. 

Pico forklarer: "Det er jo den ultimative kærlighedserklæring. De føler den største glæde ved at blive spist, fordi 'du elsker mig så meget, at du vil indtage mig. Og jeg vil være en del af dig for altid'. Det syntes jeg var interessant, og det var ligesom nøglen for mig – det er faktisk også derfor, filmen hedder 'Sammen for evigt'. Min grundtanke og min devise til at lave filmen har hele tiden været: Det er en kærlighedshistorie."

SneakBar

Filmen har været længe undervejs. Det var en mystisk og meget skæv historie, og instruktøren var i lang tid bange for at løfte den. Siden er det imidlertid gået op for ham, at det netop er det, han godt kan lide ved at lave film. At få folk til at reagere på enten den ene eller den anden måde:

"Jeg håber, der er nogle, der vil gispe. Jeg håber, der er nogle, der vil synes, den er for meget. Jeg håber, der er nogle, der vil synes, den er god og spændende. Og jeg håber, at der er nogle, der vil sige, at jeg er den største psykopat og spørge, hvorfor jeg har lavet sådan en film og spildt deres tid. Det håber jeg, for så ved jeg, det har rykket."

"Sammen for evigt" er produceret af Anders Wøldike for Zentropa Stormtroopers og Ferox Media med støtte fra Filmværkstedet. På rollelisten ses Nicolas Wollesen og Marcus Christensen.

Filmen har premiere på Filmværkstedets SneakBar den 5. april.

Læs mere om SneakBar-premieren.

Trailer

SneakBar 5. april 2013 from Filmværkstedet / DFI on Vimeo.

pico