Klods Hans taler swahili

Danske børnefilm bliver i den kommende uge vist på Zanzibar International Film Festival. Også i år får de afrikanske børn mulighed for at opleve en dansk filmklassiker på deres eget sprog, swahili. Det Danske Filminstitut er på tredje år involveret i at opbygge en særlig sektion for børn og unge på festivalen i Tanzania.

Zanzibar International Film Festivals særlige sektion for børn og unge, Children & Film Panorama, præsenterer i år film fra bl.a. Sydafrika, Frankrig og Danmark. Blandt de ti film fra Danmark er "Karla og Jonas", Jannik Hastrups klassiker "Samson og Sally" og kortfilmen "Musen".

Sasa ninakuja = Halløj, her kommer jeg!

Til glæde for de yngste børn har Filminstituttet fået oversat og dubbet Mihail Badicas animerede version af "Klods Hans" til swahili. I 2009 blev "Den lille ridder", "Fyrtøjet" og "Krig og kager" dubbet til swahili, og de fire film skal efterfølgende rundt til andre østafrikanske filmfestivaler samt tilbydes de danske ambassader i Østafrika.

Zanzibar International Film Festival 2010

Children & Film Panorama under ZIFF 2010 er støttet af Kunststyrelsen, Center for Kultur og Udvikling og Kong Frederik og Dronning Ingrids Fond til humanitære og kulturelle Formål.

Danske film på Zanzibar 2010

  • "Karla og Jonas", Charlotte Sachs Bostrup (2010)
  • "Storm", Giacomo Campeotto (2009)
  • "Samson og Sally", Jannik Hastrup (1984)
  • "Drengen der ville gøre det umulige", Jannik Hastrup (2003)
  • "Ernst og fodbolden", Alice de Champfleury (2002)
  • "Ernst i Tivoli", Alice de Champfleury (2002)
  • "Fløjteløs", Siri Melchior (2009)
  • "Fuglen der kunne spå", Katia Forbert Petersen og Annette Mari Olsen (2007)
  • "Klods Hans", Mihail Badica (1999)
  • "Musen", Pil Maria Gunnarsson (2009)

Zanzibar International Film Festival: www.ziff.or.tz

Se et klip fra "Klods Hans" på swahili

Det Danske Filminstitut ønsker at fremme interessen blandt lokale filmskabere for at lave film for børn og unge, og den danske deltagelse har desuden til formål at udvikle en filmkultur for Østafrikas unge generation - mere end 50 % af Østafrikas befolkning er under 15 år.

tobias-lindholm-i-afrik Tobias Lindholm med nogle af kursisterne på hans master class i 2009. Foto: Charlotte Giese

Berigende erfaringsudveksling

Som en del af festivalen har Filminstituttet i samarbejde med Zanzibar International Film Festival de to første år arrangeret masterclasses og workshops for østafrikanske filmfolk med fokus på filmfortællinger for børn og unge.

I 2009 underviste manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der blandt andet sammen med Michael Noer har skrevet og instrueret fængselsdramaet "R", 20 professionelle østafrikanske filmfolk på en tre dages manuskript workshop.

"Når man skal samtale om film i et forum, hvor folk har så vidt forskellig baggrund, går det op for en, at man ikke bare kan tage sin egen historie for givet. Man bliver meget bevidst om sit udgangspunkt og bliver en bedre fortæller."

"Og så er det jo meget berigende at opleve begejstringen for film, for selvom fremviseren kører på en generator, der larmer så meget, at man dårligt kan høre lyden, så er glæden intakt!" siger Lindholm.

"Vi har som filmfolk fra Vesten et stort ansvar. Det var en stor oplevelse at udveksle erfaringer - kunstner til kunstner - og for begge parters vedkommende få udvidet horisonten."

Fremtiden

Med årets festival afsluttes et treårigt projekt, hvor Det Danske Filminstitut i samarbejde med Zanzibar International Film Festival har opbygget festivalens børne- og ungdomssektion. DFI skal nu sammen med festivalen lægge planer for Children & Film Panoramas fremtid.

Den 13. Zanzibar International Film Festival afholdes fra den 10. til den 18. juli.

Fra Det Danske Filminstitut deltager Charlotte Giese fra DFI Børn & Unge.