Kollektivet til Berlin i hovedkonkurrence

BERLIN. Thomas Vinterbergs "Kollektivet", der har dansk premiere den 14. januar, er udtaget til Berlin Filmfestivalens hovedkonkurrence.

Berlin Filmfestival præsenterer i dag årets hovedprogram, hvor Thomas Vinterbergs "Kollektivet" er en af de 15 film, der er inviteret med i hovedkonkurrencen.

Vinterberg beskriver "Kollektivet" som et humoristisk, men også smertefuldt og rørende portræt af en hel generation; en nænsom og konfronterende kærlighedserklæring til en generation af idealister og drømmere, der for længst er vågnet op til virkeligheden.

Ti år i Berlin

Danske film i hovedkonkurrence

2012 "En kongelig affære" af Nikolaj Arcel
2010 "Submarino" af Thomas Vinterberg og "En familie" af Pernille Fischer Christensen
2009 "Lille soldat" af Annette K. Olesen
2006 "En Soap" af Pernille Fischer Christensen

Lars von Triers "Nymphomaniac Volume 1" i Directors' Cut blev vist i hovedprogrammet i 2014, men uden for konkurrence.

Bille Augusts internationale produktion "Goodbye Bafana" (Tyskland/Frankrig/Belgien/Sydafrika/Italien/Storbritanien/Luxembourg) deltog i hovedkonkurrencen i 2007.

For ægteparret Erik og Anna begynder det hele som en drøm. Sammen med datteren Freja etablerer de et kollektiv i Eriks store kasse af en villa. Med familien som fortællingens midtpunkt, inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag, indtil en jordrystende forelskelse sætter fællesskabet og kollektivet på den ultimative prøve.

Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm har hovedrollerne som ægteparret Erik og Anna, og Martha Sofie Wallstrøm Hansen debuterer som datteren Freja. Blandt kollektivets øvrige beboere ses Helene Reingaard Neumann, Lars Ranthe, Fares Fares, Julie Agnete Vagn, Magnus Millang, Anne Gry Henningsen og Sebastian Grønnegaard Milbrat.

Vinterberg og Tobias Lindholm har skrevet manuskript baseret på teaterstykket "Kollektivet" af Vinterberg og Mogens Rukov. Jesper Tøffner er fotograf, og Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen har klippet. Morten Kaufmann og Sisse Graum Jørgensen producerer for Zentropa i samarbejde med Toolbox Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstituts konsulentordning. Desuden støtter DR TV og en række internationale samarbejdspartnere. Nordisk Film Distribution er distributør.

Årets filmfestival afholdes fra 11. til 21. februar. Hele programmet er endnu ikke udmeldt.

Den seneste danske film i Berlins hovedkonkurrence var Nikolaj Arcels "En kongelig affære" i 2012. Lars von Triers "Nymphomaniac Volume 1" i Directors' Cut blev vist i hovedprogrammet i 2014, men uden for konkurrence.