Konspiration i Udkantsdanmark

INTERVIEW. "Frygtelig lykkelig" møder new journalism i Christoffer Dreyers særegne genreblanding af film noir, thriller, komedie og hverdagsdokumentarisme. I sin nye film "Detektiven", der bliver vist på CPH:DOX, tegner han et anderledes portræt af Udkantsdanmark ved at skildre den lille by Gedser med konspiratorikerens blik.

Den 33-årige filminstruktør Christoffer Dreyer har altid drømt om at blive detektiv. Da han finder ud af, at den lille by Gedser i Udkantsdanmark er så præget af offentlige nedskæringer, at tilmed den lokale politistation er lukket, har han ideen til sin nye film. Han drager til Gedser, Danmarks sydligste by, for at åbne sit eget detektivbureau. For her må være masser af sager, der bare venter på at blive opklaret.

I starten går forretningen sløvt. Men så sætter en tilsyneladende banal sag om en havelåge, der ikke må åbnes, Dreyer på sporet af en sag, der viser sig langt større, end han havde drømt om. Pludselig er sagen infiltreret af både en hemmelig NATO-bunker, en giftig sag mellem DSB og Scandlines og underlige radiosignaler, der pludselig genoptræder som grafitti. Dreyer opdager hidtil ukendte sammenhænge og udvikler komplekse konspirationsteorier.

CPH:DOX 2011

CPH:DOX løber fra den 3. til den 13. november.
Læs mere og køb billetter på www.cphdox.dk  

Premiere på 4 dokumentarfilm fra New Danish Screen

Onsdag den 9. november får fire dokumentarfilm fra New Danish Screen premiere i Cinemateket.

Kl. 19.15 viser BIO ASTA "Godnathistorier fra Ondskabens Akse" og "Dediktiven"
Bestil billet her

Kl. 19.30 viser BIO CARL "Hjemvendt" og "Ballroom Dancer"
Bestil billet her

Fra kl. 21.00 er der efterfest på ZOO bar i Sværtegade 6.

 

"Min tese var, at hvis man insisterer, gemmer der sig dramaer alle steder. Men selvfølgelig er filmen en dramatisering og en grotesk overdrivelse af, hvor spændende det kan blive sådan et sted," siger Christoffer Dreyer, der med "Detektiven" ønsker at tegne et anderledes portræt af Udkantsdanmark. Som i en dansk udgave af "Twin Peaks" afslører han, at der er liv og råddenskab alle steder, hvis man graver dybt nok.

Detektiv med sensationshunger

I filmen giver Dreyer den ikke for lidt med thrilleragtig klipning og musik. Ligesom kameraet dvæler ved hans opslagstavle, som han i bedste detektivstil plastrer til med billeder og små gule sedler.

I stil med Mikael Berthelsen og Mads Brügger bruger han sig selv som den bærende karakter. Rollen som detektiv har han påtaget sig som en humoristisk kommentar til sin egen hang til sensation.

"Detektiv er jo er et sjovere ord for en vanvittig journalist, der blæser den mindste historie op til noget kæmpestort. Selvfølgelig spiller jeg en rolle i den forstand, at jeg har påtaget mig en mission, men karakteren bunder i min egen person. Jeg har selv en tendens til at ville gøre historier mere spændende, end de er og gå hundrede procent ind i tingene."

Dreyer understreger således, at det ikke er hensigten at gøre grin med byen eller dens indbyggere.

"Jeg håber, at det er mig, der fremstår som narren i den her fortælling."

Mod større kræfter

Den anden leg i filmen er konspirationstemaet, som repræsenterer den lille bys følelse af ikke selv at være herre over sin skæbne.

"Det er en form for fabuleren over den følelse, som mange små byer har af, at de er udsat for nogle kræfter, der er større end dem selv og derfor er endt, hvor de er. DSB nedlægger toglinjen, en fabrik lukker, og kommunen lover konstant forbedringer, der aldrig bliver til noget. Den følelse leger jeg med ved at gå meget konspiratorisk til værks i forhold til at finde ud af, hvad der foregår."

Efter nogle år som klipper fik Christoffer Dreyer efterhånden lyst til at fortælle sine egne historier. I 2006 lavede han "En forening i modvind", der handler om Dansk-Nordkoreansk venskabsforening og deres utrættelige kamp for at informere den danske offentlighed om det sande Nordkorea. "Detektiven" er hans anden film, som han nu er ved at klippe sammen til en tv-serie.

"Detektiven" har modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts talentstøtteordning New Danish Screen.

Detektiven på CPH:DOX

"Detektiven" deltager i konkurrencerne DANISH:DOX AWARD og NORDIC:DOX AWARD.

Søndag den 6. november kl. 16.40 i Dagmar (Mød instruktøren)
Onsdag den 9. november kl. 19.15 i Cinemateket (New Danish Screen-aften)
Fredag den 11. november kl. 12.00 i Grand

Køb billet

CPHDOX_210