"Koproduktioner er fundamentet"

ANIMATION. Koproduktioner er et udbredt fænomen i animationsbranchen, som giver danske animationsstudier mulighed for at finde finansiering i udlandet. Men hvad indebærer det at samarbejde på tværs af landegrænser? FILMupdate har talt med de danske animationsstudier A.Film og Nørlum om, hvilken betydning koproduktioner har for branchen.

Den finsk-tysk-dansk-irske koproduktion "Niko og de flyvende rensdyr" er et godt eksempel på animationsbranchens internationale karakter. Tegnefilm er en dyr affære, og når man ikke kan finde fuld finansiering hjemme, må man søge andre veje. Udenlandsk for eksempel.

"Hvis du udelukkende skulle finansiere tegnefilm i Danmark, ville der højst blive produceret en til to film om året, og det holder ikke, hvis du vil have et tegnefilmsmiljø herhjemme. På den måde skaber koproduktioner et fundament for animationsbranchen herhjemme," siger Anders Mastrup, direktør og producer hos A.Film.

Fakta

A.Film

Grundlagt i 1988 af animatorerne Karsten Kiilerich, Stefan Fjeldmark, Jørgen Lerdam og Hans Perk og producer Anders Mastrup. Skandinaviens største animationsstudie med speciale i både gammeldags tegnefilmsteknik og computeranimartion (cgi).

Udvalgte film:

"Olsen-banden på de bonede gulve" (2010)
"Rejsen til Saturn" (2008)
"Niko og de flyvende rensdyr" (finsk-tysk-dansk-irske koproduktion)
"Den grimme ælling og mig" (2006)
"Peddersen og Findus 3" (svensk-dansk-tysk koproduktion, 2005)
"Terkel i knibe" (2004)
"Hjælp" Jeg er en fisk" (2000)
"Jungledyret" (1993)

http://www.afilm.com/AFilm.html

Nørlum

Stiftet af Frederik Villumsen og Jeanette Nørgaard begge uddannet fra The Animation Workshop i Viborg. Koproducent på "Song of the sea" sammen med Cartoon Saloon, som fik en Oscar-nominering for filmen "The secret of Kells". Har derudover blandt andet produceret kortfilmen "Hund i himlen" med støtte fra Animationspuljen. Filmen er tilgængelig på filmstriben.

http://www.noerlum.com/

A.Film er et dansk animationsstudie, som siden 1988 flittigt har produceret tegnefilm både  i Danmark og i udlandet. På CV'et står egne produktioner som "Terkel i knibe", "Rejsen til Saturn" og "Hjælp! Jeg er en fisk" samt internationale koproduktioner som den svensk-dansk-tyske koproduktion "Peddersen og Findus 3" og førnævnte "Niko og de flyvende rensdyr".

Også i fremtiden vil man se flere koproduktioner fra A.Films hånd. Blandt andet deltog de på dette års Cartoon Movie med den norsk-danske "Hokus Pokus, Alfons Åberg" og næste film i rækken om det eventyrlystne rensdyr "Niko 2", en koproduktion mellem Finland, Tyskland, Danmark og Irland.


"Peddersen & Findus 3" en svensk-dansk-tysk koproduktion

Genopfundet den dybe tallerken

Det er imidlertid ikke ukompliceret at indgå i koproduktioner, og især ikke i en international sammenhæng. Da A.Film for eksempel skulle finde finansiering til "Hjælp! Jeg er en fisk", måtte de søge mange forskellige steder hen for at finde de penge, de havde brug for.

"Problemet er, at fondene forsøger at sprede deres penge så bredt ud som muligt, så man henter en lille bunke penge hist og her. Samtidig forventer de, at man giver noget igen, at man producerer film i deres hjemland," forklarer Anders Mastrup.

Det handler i bund og grund om, at tegnefilm er dyre at producere. Som alternativ til koproduktioner må man finde en anden måde at spare penge på. Det mener Anders Mastrup, at der er gode eksempler på i Danmark.

"Vi har jo nærmest genopfundet den dybe tallerken ved at lave tegnefilm til næsten ingen penge", siger han og nævner blandt andet A.Films "Terkel i knibe" og Crone Films "Orla Frøsnapper". Udviklingen kan imidlertid godt bekymre ham, når en af måderne at spare penge på er at outsource arbejdskraft til Kina.

"Vi har stadig en masse studier i Danmark, som skal betale løn til deres ansatte. Hvis arbejdet forsvinder til Kina, bliver spørgsmålet, om vi netop kan opretholde fundamentet for et tegnefilmsmiljø herhjemme," siger Anders Mastrup.

song_of_the_sea-WEB
"Song of the sea" er en koproduktion mellem irske Cartoon Saloon og danske Nørlum 

Tillid afgørende for succes

Nørlum er et andet dansk animationsstudie, som har gjort sig erfaringer med internationale koproduktioner. Modsat A.Film er Nørlum et ungt selskab, der endnu har til gode at afslutte deres første koproduktion. De arbejder i øjeblikket på filmen "Song of the sea" sammen med det Oscar

Tags: animation