Kortfilm til de korte vinterdage

KORTFILM. Årets korteste dag er nær. Den 21. december bliver kortfilmsformatet fejret i mange europæiske lande. Herhjemme har Filmcentralen samlet et tema med kortfilm til den korte dag, og DR K viser en lang række danske film.

Normalt er årets korteste dag den 21. december, men i år rammer vintersolhverv den 22. december kl. 00.03. For at fejre at dagene herefter bliver længere – og hjælpe de famlende gennem mørket – har Filmcentralen samlet en række kortfilm, der kan ses online. Filmene er frit tilgængelige.

Kortfilm på Filmcentralen

Samlingen "Kortfilm til de korte vinterdage" byder på helt nye kortfilm, bl.a. Janus Metz' "Det korte liv". Janus Metz er kendt for dokumentarfilm som "Armadillo" og "Fra Thy til Thailand". 

Kortfilm andetsteds

Der er flere gode muligheder for at se stærke kortfilm – danske som udenlandske. Her er et kort udpluk af platforme.

"Det korte liv" er baseret på et kapitel i Kaspar Colling Nielsens bestseller "Den danske borgerkrig 2018-2024". Filmen handler om en fordrukken mand, der i en brandert fejler i sit selvmordforsøg: hans arme er lidt for korte, så han har svært ved at nå aftrækkeren og ender med en afskudt kæbe. Kirurger og sygeplejersker redder ham, og en ny titaniumkæbe får ham til at ligne Kirk Douglas. Med nyt mod på livet er han klar til udskrivelse.

Blandt de øvrige nye kortfilm er Caroline Sascha Cogez' "Lulu" og islandske Hlynur Pálmasons "Seven Boats".

I krig og kærlighed

I Filmcentralens kortfilmsamling kan man også se klassikere som Anders Thomas Jensens "Valgaften", der vandt en Oscar i 1999, ligesom også hans Oscar-nominerede "Ernst og lyset" fra 1997 – instrueret sammen med Thomas Villum Jensen – er på listen.

Er man til animerede kortfilm, kan man blandt andet se Johan Oettingers "Seven Minutes in the Warsaw Ghetto" og Cav Bøgelunds "Våbenbrødre".

Størstedelen af filmene på Filmcentralen er dansk producerede, men der ligger også udenlandske kortfilmperler. Fra USA kan fremhæves den Oscar-nominerede tidsrejsekomedie "Time Freak" af Andrew Bowler, og fra tysk side finder man Martin Wallners "Den dag mine følelser blev væk".

Kortfilm på DR K

Søndag den 21. december tager DR K forskud på vintersolhvervet og dedikerer aftenen til – primært danske – kortfilm fra kl. 20 og fire timer frem. Her viser de 13 kortfilm i samarbejde med New Danish Screen.

Blandt de mange kortfilm er Anders Walters Oscar-vinder "Helium". Filmen følger drengen Alfred, der er døende og får en ven i den excentriske hospitalspedel Enzo, der fortæller om den magiske fantasiverden Helium. Alfred genvinder glæden ved livet og finder et sikkert tilflugtssted fra den grå hverdag.

Den samlede liste over DR K's kortfilm kan findes på Danmarks Radios tv-program.

Filmcentralen-kampagne_210