Kortfilmen indtager Odense

INTERVIEW. Det er 44 år siden, at filmfestivalen i Odense for første gang slog dørene op. I anledning af årets kortfilmfestival, der begynder 26. august, fortæller leder Birgitte Weinberger om styrkerne ved det korte format og hvorfor festivaler stadig er vigtige i en tid med streamingtjenester.

Birgitte Weinberger er leder af Odense International Film Festival, eller blot OFF, der sidste år havde knap 30.000 gæster. Vi har talt med hende om kortfilm og filmfestivaler i en tid med nærmest uendeligt mange kultur- og underholdningstilbud.

Festivalleder Birgitte Weinberger

Hvad mener du, at kortfilm kan bidrage med i 2019?

"Kortfilm kan noget helt andet end de lange formater som spillefilm og tv-serier, fordi fortællingerne er så stramme og kondenserede. Kortfilmen som genre giver samtidig mulighed for at lege med filmsproget og eksperimentere på måder, som det er svært at gøre i lange film, fordi det simpelthen er for dyrt. Det er nemmere at tage chancer i kortfilm, og derfor er det et godt sted for nye talenter at finde deres kunstneriske stemme. Kortfilm er dog langtfra kun et trin på vejen til at lave en spillefilm, på samme måde som digte og noveller ikke kun laves af forfattere, der drømmer om at skrive en roman."

Hvorfor er det så vigtigt at se dem på en festival?

"Jo mere vores virkelighed bliver fragmenteret og digitaliseret, desto større behov får mange for at indgå i fysiske fællesskaber. Når man er på festival, får man oplevelser skulder ved skulder, og man får noget at tale med hinanden om. Det starter allerede i biografsalen inde ved visningen. Ikke mindre end 70 instruktører kommer til Odense for at introducere deres film – for at møde publikum. Snakken fortsætter ofte for gæsterne og instruktørerne efter filmene ved cafébordene, og det sker tit, at samtalen fortsætter til langt ud på natten.

Kortfilm stiller skarpt på, hvordan livet leves i mange forskellige steder i verden. De viser verdens mangfoldighed og de træk, vi har til fælles på tværs af kulturer. Det kommer til udtryk i filmenes fortællinger og i måden, de bliver fortalt på."

Gør I noget anderledes i år?

OFF-roader i skoven.

"Vi har i år fokus på Europa i serien Made in Europe. De små nationale fællesskaber har det bedre end det store europæiske fællesskab, der knirker lidt for tiden. Et land er på vej ud, og andre bygger mure nu 30 år efter Berlinmurens fald. Vi vil gerne hæve blikket og se på det store fællesskab.

Og så har vi lavet en OFF-dag for alle, der ikke kan komme til Odense under festivalen. Vi vil da gerne have, at alle slog et smut forbi, men da vi faktisk har rigtig mange gæster i forvejen, har vi valgt at komme mere ud i landet. Vi kommer til at streame film og Q&A’s til biografer andre steder på Fyn, men også til Cinemateket i København, Øst for Paradis i Aarhus og Nordkraft i Aalborg. Vi har så meget godt på hylderne, som vi ikke synes, at resten af landet skal gå glip af.

Vi tager også fysisk på tur. Vi viser fx ’Q’s Barbershop’ i Vollsmose, og vi har bygget en gammel campingvogn om til en luksus minibiograf, som har været på turné over sommeren."

Hvordan har det påvirket Odense Film Festival, at I kan indstille til en Oscar?

"Antallet af indsendte film er steget markant. Det betyder, at kvaliteten på festivalen er blevet endnu højere. Sidste års vinder endte faktisk med at blive nomineret til en Oscar, men som noget nyt i år kan vi også indstille til European Film Awards, hvilket bestemt ikke har gjort mængden af film mindre. I alt er 3.264 kortfilm indsendt til OFF19, hvilket er en stigning på næsten 25 %. 121 af filmene har fundet vej til programmet, og de kommer fra ikke mindre end 39 lande."

Om OFF19

OFF er Danmarks ældste og eneste Oscar-kvalificerende kortfilmfestival, grundlagt i 1975

Birgitte Weinberger er festivalleder og programlægger på 11. år.

De 121 udvalgte konkurrencefilm varer i alt 31 timer.

Konkurrenceprogrammet består i 2019 af fem centrale konkurrencer:

  • Hovedkonkurrencen (tre priser)
  • Den danske konkurrence (to priser)
  • Animationskonkurrencen (to priser)
  • Dokumentarkonkurrencen (to priser)
  • Ungdomskonkurrencen (én pris)

Fire af de centrale konkurrencer indeholder Oscar-kvalificerende kategorier.

Som noget nyt i år kan OFF tildele en enkelt konkurrencefilm en kvalificering til EFA, European Film Awards.

Filminstituttet støtter OFF19 med 1.000.000 kr.