Kulturel krigsførelse fra 5 kms højde

Onsdag den 6. april kl. 18.30 er der dokumentarfilm og paneldebat om det kontroversielle Human Terrain System, som den amerikanske hær søsatte i 2006.

"Som det fremgår hver dag af overskrifterne om Libyen, er det vanskeligt at udvise kulturel følsomhed i en F-16 i fem kilometers højde, mens man forsøger at finde ud af, hvem på landjorden, der er de gode og de onde," problematiserer professor James Der Derian fra Brown University, der onsdag den 6. april kl. 18.30 i Cinemateket i København introducerer dokumentarfilmen "Human Terrain".

"Human Terrain" ser nærmere på det kontroversielle projekt Human Terrain System, som den amerikanske hær søsatte i 2006. Soldater sendes på kursus i antropologi og skal forstå og berette om de sociale grupper på landjorden, for at underbygge hærens operationer og hjælpe til med at nedkæmpe fjenden i udsatte områder i Afghanistan.

Kompromitterer Human Terrain System etikken i de akademiske discipliner? Hvor langt er der fra begreb til praksis i felten? Og hvilken forståelse af kultur arbejder diplomater, politikere og ngo’er ud fra? Det er nogle af de spørgsmål, som aftenens debatpanel vil søge at besvare.

James Der Derian debatterer med leder af Center for Militære Studier Mikkel Vedby Rasmussen, udlandsredaktør på Politiken Michael Jarlner og antropolog Birgitte Refslund Sørensen. Debatten ledes af professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, Lene Hansen. Arrangementet er lavet i samarbejde med Politiken Plus og Centre for Advanced Security (CAST), Københavns Universitet. Filmen vises med engelsk tale uden undertekster, ligesom debatten foregår på engelsk.

Læs mere og bestil billet til arrangementet.

Tid: Onsdag den 6. april kl. 18.30
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København