Kulturministeren anbefaler dokumentarfilm

STREAMING. Kulturminister Marianne Jelved anbefaler to filmsamlinger på Filmcentralen. Filmene sætter fokus på 100-året for Grundloven af 1915.

I år er det 100 år siden, kvinder og tjenestefolk fik stemmeret i Danmark. For at fejre den runde dag har Filmcentralen samlet en række dokumentarfilm, som giver nye vinkler på Grundlovsdagen: "Stemmeret og stærke kvinder" og "Danmark anno 1915". Der er både nye og ældre dokumentarfilm, og de foregår både i Danmark og en række andre lande.

"Særlig vil jeg fremhæve den nydigitaliserede 'Grundloven 1915', der er optagelser fra kvindeoptoget 5. juni 1915"

Grundloven af 1915 var et afgørende skridt for det danske demokrati, påpeger kulturminister Marianne Jelved. Og i den forbindelse fremhæver hun de to filmsamlinger på Filmcentralen.

Fakta

"En af nøglerne til vores demokratis historie finder man hos de mange kulturinstitutioner, der digitaliserer kulturarven, så den er tilgængelig i nutiden,” siger hun. ”På Filmcentralen kan man umiddelbart se frugten af den bestræbelse. Her bliver historien levende og umiddelbart nærværende gennem den billedbårne fortælling. Jeg opfordrer til, at alle kigger med."

"Filmsamlingen 'Danmark anno 1915' er en morsom og tankevækkende samling af filmklip fra et fordums Danmark," siger Marianne Jelved. "Særlig vil jeg fremhæve den nydigitaliserede 'Grundloven 1915', der er optagelser fra kvindeoptoget 5. juni 1915."

"Men Grundlovsdag er ikke kun en historisk mærkedag. Det er først og fremmest en markering af, at vores demokratiske idealer skal genvindes hele tiden både i Danmark og i udlandet. Den påmindelse får man ved at besøge filmsamlingen 'Stemmeret og stærke kvinder'. Her tegnes et billede af kampen for frihed, demokrati og menneskerettigheder gennem 100 år – med kvinder som frontkæmpere. Filmene spænder bredt: 'Frihed, lighed, stemmeret' giver et indblik i den lange, politiske kamp forud for Grundlovens vedtagelse i 1915. 'Kvinder med power' foregår i nutiden, og er en gribende fortælling om en kvindes vej ud af armod og undertrykkelse i Jordan," siger Marianne Jelved.

Læs hele Marianne Jelveds anbefaling på Filmcentralen

Se filmsamlingen "Stemmeret og stærke kvinder"

Se filmsamlingen "Danmark anno 1915"

filmcentralen-logo