Kvalitetsfilm skal ud i landet

FILMKARAVANEN. Onsdag den 21. oktober er der premiere på et nyt initiativ, Filmkaravanen, som skal bringe prisvindende film ud til de danske biografer.

Hvert år produceres der mange rigtigt gode film over hele verden af høj kunstnerisk kvalitet, men mange af dem når kun til Danmark på filmfestivaler eller får en visning i Cinemateket i København.

Derfor er Filmkaravanen – med støtte fra Det Danske Filminstitut – iværksat som et nyt initiativ med det formål at bringe kunstneriske spillefilm ud i biograferne flere steder i landet.

Filmkaravanen har håndplukket fem spillefilm fra den internationale festivalsæson 2014/15, alle af kunstnerisk høj kvalitet, med en god historie og af høj underholdningsværdi. De fem film er: "Skyerne over Sils Maria", "Victoria", "Krop og sjæl", "James White" og "Professor Bieliks hemmelighed". Den første får premiere onsdag den 21. oktober og den sidste den 30. marts.

Biograferne viser de fleste steder Filmkaravanens film ved særlige snigpremierer om onsdagen, og der er så almindelig biografpremiere om torsdagen. Tjek programmet for din lokale biograf her på kino.dk.

I den første af filmene, Olivier Assayas "Skyerne over Sils Maria", spiller Juliette Binoche skuespilleren Maria Enders, hvis karriere har toppet. Ansporet af sin ihærdige assistent Valentine siger Enders ja til en rolle i en genindspilning af det teaterstykke, der gjorde hende til en stjerne for mange år siden. Denne gang skal hun dog ikke spille den unge, smukke stjerne, men den bitre og livstrætte mentor – og det har hun det selvsagt vanskeligt med.

I en idyllisk bjerghytte øver Valentine og Maria replikkerne sammen. De schweiziske bjergtinder og skyformationer udgør et fantastisk smukt bagtæppe, men som øvelserne skrider frem, bliver det klart for Maria, at rollen minder alt for meget om hendes eget liv. Skuespil og virkelighed flyder sammen, og Marias facade krakelerer langsomt.

Læs mere om Filmkaravanens program resten af året på www.filmkaravanen.dk