Kvinden i buret rejser til Locarno

FESTIVAL. Mikkel Nørgaards "Kvinden i buret" får verdenspremiere i en af Europas smukkeste open air-biografer på den schweiziske filmfestival i Locarno, der starter den 7. august. Den første af Zentropas fire Jussi Adler-Olsen-filmatiseringer får dansk premiere i oktober.

Med plads til 8000 tilskuere danner Piazza Grande i hjertet af den italiensk-schweiziske by Locarno snart den imponerende ramme om verdenspremieren på Mikkel Nørgaards "Kvinden i buret". Filmen er udtaget til den 66. udgave af Festival del film Locarno, en af Europas ældste festivaler på linje med Venedig og Cannes, og vil i løbet af festivalen midt i august fylde den smukke renaissance-plads med natlig skandinavisk uhygge.

"Kvinden i buret" er en filmatisering af Jussi Adler-Olsens bestseller af samme navn og den første af Zentropas fire film om uopklarede kriminalsager i Afdeling Q:

Efter en blodig skudduel, der efterlader hans to partnere henholdsvis død og lammet, bliver vicekriminalkommissær Carl Mørck tvunget til at lede den nyoprettede Afdeling Q, en afdeling for uopklarede sager. I afdelingen er kun Mørck og hans nye assistent, Assad. Selvom de får udtrykkelige ordrer på kun at sortere og gennemlæse sagerne, går der kun en enkelt dag, før Carls stædige natur kaster dem hovedkulds ud i mysteriet om Merete Lynggaard, en vellidt og ambitiøs politiker, der for fem år siden forsvandt fra en færge. Det eneste vidne er hendes hjerneskadede bror, som blev fundet skrigende på bildækket. Sagen blev henlagt som et formodet selvmord. Denne forklaring overbeviser dog ikke Carl og Assad, og de begiver sig ud på en rejse, der fører dem dybt ned i samfundets mørkeste afkroge og på sporet af et kalkulerende og forskruet sind.

På årets Berlin- og Cannes-festivaler viste internationale distributører stor interesse for filmen, som allerede nu er solgt til mere end 30 lande inklusive Tyskland, Benelux-landene, Schweiz, England, Kina og Rusland.

Nikolaj Lie Kaas spiller Carl Mørck og Fares Fares hans assistent Assad. På rollelisten er også Sonja Richter, Mikkel Boe Følsgaard, Søren Pilmark og Troels Lyby.

"Kvinden i buret" er instrueret af Mikkel Nørgaard med manuskript af Nikolaj Arcel, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen, der har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut, får dansk premiere den 3. oktober.

Festival del film Locarno 7.-17. august 2013