Lea Glob fejret med Dreyer Prisen

HÆDER. Lørdag vandt Lea Glob hele fem Robert-priser for 'Apolonia, Apolonia', og mandag fik hun overrakt Dreyer Prisen 2024. Læs her Dreyer-priskomiteens motivation og se vores optagelser af Lea Globs takketale.

"Du har lavet en unik og overrumplende film, som med dine egne ord retter kameraet mod selve livet, og gør det på en poetisk, eftertænksom og menneskelig måde, som sætter sig i både kroppen og sindet."

Sådan lød nogle af ordene til Lea Glob om hendes dokumentarfilm 'Apolonia, Apolonia', da Eva Novrup Redvall på vegne af Dreyer Fonden motiverede valget af årets modtager af Dreyer Prisen. Overrækkelsen fandt sted mandag den 5. februar i Cinemateket i København.

To dage forinden havde Lea Glob ved Robert-uddelingen vundet hele fem priser med filmen – blandt andet, som første dokumentarfilminstruktør nogensinde, prisen for bedste instruktion; En oplevelse, der stadig sad i hende.

Se hele Lea Globs takketale ovenfor, hvor hun også kommer ind på betydningen af Carl Th. Dreyer, hvis film 'Ordet' er hendes yndlingsfilm og har ændret noget i hende: 

"Hvis vi åbner os over for verden, så kan kameraet fange skrøbeligheden, menneskeligheden og styrken, som vi alle har i os. Det er det, vi kan som kunstnere. Og det er også noget af det, jeg synes Dreyers 'Ordet' kan: vise styrken af tro og håb i en verden, hvor mirakler sagtens kan ske."

Om Dreyer Prisen

Dreyer Prisen uddeles af Carl Th. Dreyers Mindefond og gives til "fortrinsvis yngre filminstruktører eller andre kunstnere inden for filmbranchen som anerkendelse af en fremragende kunstnerisk indsats". Med prisen følger 50.000 kroner. 

Fondens bestyrelse består af Johannes Riis, lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet, Eva Novrup Redvall, lektor samme sted, samt Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør, Det Danske Filminstitut.