Leth på dvd-boks er komplet

Så er de der alle 6! De seks dvd-bokse med Jørgen Leths samlede filmværk. Godt hjulpet på vej af års slid med at cleare, restaurere og digitalisere … og 7 millioner kr. fra Flemming Skouboe.

Torsdag den 1. oktober blev sidste dvd-boks i serien med Jørgen Leths samlede filmværker præsenteret i Filmhusets Film- & Boghandel, hvor Jørgen Leth blev interviewet af filminstruktøren Torben Skjødt. Til stede var også Flemming Skouboe, mæcenen som mente, at der skulle gøres noget ved, at Jørgen Leths film ikke var tilgængelige på dvd.

Den nyeste og sidste dvd-boks rummer Leths eksperimentalfilm. De tidligste af dem er fra 1963 og 1965. Boksen rummer desuden et stort og meget varieret ekstramateriale – bl.a. et smugkig på Leths kommende "Det erotiske menneske" og en helt ny film, "11 personlige udsagn om Jørgen Leth og hans værk".

De seks bokse byder på 37 af Leths film, svarende til 32 timers film, og 8 timers ekstramateriale.

Serien er dermed blevet så komplet som mulig. 3 af Leths 41 film er det ikke lykkedes at cleare rettigheder på. Og der gemmer sig stadig et mysterium: En af Leths film er sporløst forsvundet, filmen "Teatret i de grønne bjerge" fra 1970.

Kronologien bag dvd-boksene

Juli 2006 – Mogens Rukov skriver i et indlæg i Politiken, at det er noget nær en national kulturkatastrofe, at Leths film ikke er tilgængelige på dvd.

Juli 2006 – I et stort interview taler Leth med Weekendavisen. Det fremgår bl.a. af interviewet, at han regner med at det vil koste et par millioner at gøre hans film tilgængelige.

August 2006 – Leth møder på Mallorca ved et tilfælde Flemming Skouboe / Møllehegnet Holding A/S, som gerne vil hjælpe med en dvd-udgivelse af Leths værker. Leth anslår, at det vil koste et par millioner.

Efterår 2006 – Flemming Skouboe støtter et udviklingsprojekt, hvor Det Danske Filminstitut afklarer det arbejdsmæssige omfang og omkostningerne.

Forår 2007 – Udgivelsesomkostningerne bliver budgetteret til 6.906.000 kr. Der er blandt store udgifter til restaurering og digitalisering, da filmene er i allehånde tilstande på allehånde medier. Flemming Skouboe vil betale alle omkostninger.

Juni 2007 – Den første dvd-boks udkommer, den med de antropologiske film. Derefter følger resten i løbet af de næste godt to år.

Mere om dvd-boksene

Læs mere om den 6. dvd-boks i nyheden "Jørgen Leths eksperimentalfilm udkommer 1. oktober" (Nyheder fra DFI, 28. sept. 2009)

Alle boksene eller hele bokssættet kan købes i Filmhusets Film- & Boghandel og gennem boghandlere og velassorterede dvd-butikker landet over. Pris pr. stk.: 299 kr. inkl. moms.
  
Pressemateriale på www.dfi.dk/lethcollection