Leth samlede hundreder under åben VM-himmel

CYKLER. Publikum mødte talstærkt op trods efterårstemperaturer, da Cinemateket mandag og tirsdag aften inviterede til Open Air-visning af Jørgen Leths særegne cykelfilm i Ørstedsparken.

Det var en veloplagt og rørt Jørgen Leth, der mandag aften tog imod de omkring 300 mennesker, som havde trodset septemberkulden for at fejre det igangværende cykel-VM i de københavnske gader. Alle var mødt op til open air-visning af Leths klassiske cykelfilm.

Instruktøren glædede sig over fremmødet, men også over at Danmark formår at afholde et så professionelt cykel-VM. Leth høstede bifald, de han talte om at give middelmådigheden et hak i tuden og kaldte det vellykkede arrangement "en lærestreg til tvivlerne."

Fakta

Leth_open_air2_lille
Jørgen Leth. Foto: Troels Heien.

Leth_open_air3_210
Publikum i Ørstedsparken. Foto: Troels Heien.

Derefter introducerede Leth aftenens første film "En forårsdag i helvede" fra 1976, instruktørens mytologiske skildring af brostensløbet Paris-Roubaix, der er et af cykelsportens hårdeste.

"Filmen var logistisk vanskelig at lave og krævede en ekstremt detaljeret planlægning. Vi brugte 20 kameraer inklusiv en helikopterophængning, som i dag er fast inventar i sportstransmissioner, men som dengang var state of the art," sagde han – og satte sig så til rette for at se filmen med sine sønner Asger og Thomas Leth.

Billede af Jørgen Leth og Rasmus Brendstrup i Ørstedsparken. Foto: Troels Heien
Instruktør Jørgen Leth og programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup. Foto: Troels Heien.

Videoteket i Filmhuset viser for tiden cykelsports-serien "På to hjul" i anledning af VM. Her kan du bl.a. opleve fire Leth-film, Christian IX på cykel og Tómas Gislasons "Overcoming".

Forbindelsen til Bille August

Som en ekstra overraskelse havde Cinemateket gravet en kuriositet frem fra gemmerne: Bille Augusts glemte cykelfilm fra 1975, "Kim G. – en cykelrytter på Ordrupbanen". Den blev vist som bonusfilm.

"Filmen er fra tiden før Bille August blev international, ja, før hans Bjarne Reuter-filmatiseringer. Det er en fin lille tidskapsel fra samme periode som Jørgen Leths cykelfilm – derfor viser vi den nu," fortalte Rasmus Brendstrup, programredaktør i Cinemateket, inden han igen gav ordet til Jørgen Leth – der selv havde en overraskelse med:

"Jeg kender den film særdeles godt," kunne Jørgen Leth oplyse.

"For jeg sad selv i det støtteudvalg, som tildelte penge til Bille August, da han kom med en stak optagelser og manglede penge til at færdiggøre filmen, Så jeg er glad for, at den bliver vist. Det er en fin film, som fortjener at blive set."