Levende Danmarkshistorie hitter

Filminstituttets nye streamingsite Danmark på film er meget velbesøgt. Interessen for de historiske film på sitet er stor – fra Als til Australien.

Filminstituttet lancerede for nyligt streamingsitet Danmark på film med dokumentariske film fra 1905-1965. Filmene er nydigitaliserede og frit tilgængelige online. På de første to uger har over 50.000 brugere besøgt sitet. Blandt de mest populære titler er "Bornholm – Danmarks Solskinsø", "Med Alsbanen gennem Sønderborg" og "Kort klip fra Færøerne".

Bred folkelig appel

Danmark på film sætter filmarven i spil og inviterer brugerne til at bidrage. Sitet er interaktivt, og mange har benyttet muligheden for at kommentere og selv lave klip, som er delt via sociale medier og egne hjemmesider.

Det er en stor bekræftelse af, at borgerne gerne vil deres egen historie. De mere end 500 klip bliver set, delt og kommenteret, præcis som vi havde håbet på

Direktør på Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen glæder sig over den store interesse:

"Det er en stor bekræftelse af, at borgerne gerne vil deres egen historie. De mere end 500 klip bliver set, delt og kommenteret, præcis som vi havde håbet på. Danmark på film har en bred folkelig appel, og det er meget opløftende at opleve folks engagement.

Danmark på film er realiseret med væsentlige bidrag fra Kulturministeriet, for det er dyrt at gennemføre sådan et projekt. Vi er i fuld gang med at se på, hvordan vi kommer videre, for vi har meget mere på hylderne. Det kræver stærke samarbejdspartnere, også finansieringsmæssigt, men danskernes appetit på billedbårne historiefortællinger er enorm."

Fakta

www.danmarkpaafilm.dk

Danmark på film indeholder:

270 film
500 filmklip på interaktivt Danmarkskort
55 timer digitaliseret film
Ældste film: 1905
Nyeste film: 1965

Top 10 (første to uger)

Bornholm – Danmarks Solskinsø
Med Alsbanen gennem Sønderborg
Blushøjlejren – en københavnsk ”sigøjnerlejr”
Kort klip fra Færøerne
Privatoptagelser fra Færøerne
DSB overtager Slangerupbanen
København paa Kryds og Tværs
Thyborøn
Marstal-filmen
Indvielse af Dronning Alexandrines Bro 30. Maj 1943 (Møn)

 

Aktivitet i Detektivhjørnet

Mange film vækker følelser. Tommy Petersen skriver i en kommentar til filmen "Blushøjlejren – en københavnsk sigøjnerlejr": "Som barn var det det bedste sted i verden, fri som fuglen, marker, luft, sol, kolde vandposter, altid mennesker, venner, uvenner men venner igen - Gud, hvor jeg savner det, må lige tørre øjnene. Tusind tak, fordi jeg har fået lov til at opleve det."

Filmene bliver delt på tværs af både geografi og generationer. 15 % af brugerne sidder i udlandet. F.eks. Bente Jobsz, der fra Melbourne i Australien fortæller, hvor glad hun er for at have genset sin gamle skole i Skagen, og understreger, hvor vigtigt det er for hende at kunne dele minderne med sine børnebørn.

Danmark på film har et Detektivhjørne, hvor man kan være med til at identificere, hvor og hvornår filmene er optaget. Også her har der været livlig aktivitet. Klip er blevet stedsbestemt via et interaktivt Danmarkskort, og der er sat navn på nogle af personerne - såsom Oste-Max, Hillerøds enfant terrible i 1930’erne, og andre lokale legender.

"Det er en fornøjelse, at brugerne vil dele deres viden på sitet. Der er f.eks. én, der har identificeret årstallet for en filmoptagelse ud fra et lokomotivs skorstensbånd og togsporenes bredde," fortæller redaktør Lisbeth Richter Larsen.