Lis Fribert bag dekorations- og kostumeskitser til Vredens Dag

SKITSER. Dekorations- og kostumetegninger af Lis Fribert fik en afgørende betydning for tilblivelsen af Carl Th. Dreyers "Vredens Dag" fra 1943. Tegningerne er nu tilgængelige på carlthdreyer.dk.

Foruden mesterværket "Jeanne d'Arcs Lidelse og Død", huskes Carl Th. Dreyer for film som "Du skal ære din hustru", "Ordet", "Gertrud" og "Vredens Dag", der alle blev produceret af filmselskabet Palladium. Da Palladium besluttede at producere "Vredens dag" var Lis Friberts tegninger en medvirkende årsag.  

Med en uddannelse som reklametegner fra Tegne- og Kunsthåndværkerskolen, blev Lis Fribert en anerkendt tegner af fortrinsvis mode- og kostumer samt plakater. Efter at have tegnet kostumer til Stig Lommers forestilling "Byens Lys" på Ambassadeur i 1941, skabte Lis Fribert i 1942 - 1943 tegningerne til "Vredens Dag".

Vredens dag

vredens_dag_palladium_photo_dfi_210px
Lisbeth Movin i Vredens Dag (Carl Th. Dreyer, 1943. Palladium)

vredens_dag_lis_fribert_kostumetegning_210px
Kostumetegning til Vredens Dag af Lis Fribert

I en artikel i Nationaltidende den 15. november 1942 udtaler Carl Th. Dreyer: "Jeg satte Palladiums Ledere ind i mine Planer, og ikke mindst ved hjælp af Tegnersken Lis Friberts mere end halvthundrede fuldt gennemarbejdede Dekorations- og Kostumetegninger overbeviste jeg selskabet om, at det var et dramatisk Stof, der vel var værd at filmatisere."

"Vredens Dag" handler om den unge præstekone Anne, der forelsker sig i sin jævnaldrende stedsøn og siden anklages for med heksekunster at være skyld i sin mands død.

På Det Danske Filminstituts website om Carl Th. Dreyer, kan man læse diverse artikler om filmen og se Dreyers eget manuskript med noter, filmklip og interviews vedrørende filmen, stills og plakater og ikke mindst Lis Friberts kostume- og dekorationstegninger.

Lis Fribert