Livlægens besøg i Cinemateket

FILMHUSET. Se eller gense "Livlægens besøg", og mød komponisten, dramaturgen og sangeren i Cinematekets SøndagsMatiné.

På søndag har du chancen for at opleve Bo Holtens "Livlægens besøg" på det store lærred for første gang.

Det var et stykke højdramatisk Danmarks historie - kuppet i 1772 mod Danmarks dronning og hendes elsker, kongens livlæge Struensee - der sidste efterår blev til den anmeldereoste danske opera "Livlægens besøg". Den gik for fulde huse og blev hædret med en Reumert som Årets Opera i 2009.

Operaen blev optaget af Cubus film, der tidligere har optaget Rued Langgaards "Antikrist" (vist i Cinemateket i marts 2009) og Wagners "Nibelungens ring". "Livlægens besøg" kom på dvd i april, og er netop blevet månedens udgivelse i det engelske blad Opera Magazine.

På søndag vil komponisten til "Livlægens besøg" Bo Holten introducere filmen. Efter filmen kan man stille spørgsmål til ham, til dramaturg Eva Sommestad Holten og til Gert Henning-Jensen, der sang partiet, som den gale Kong Christian den VII. En rolle han fik stor ros for i Dacapos anmeldelse:

"Stadig gribende forbliver Gert Henning-Jensens drengeagtige konge, levende i sin smerte og uforstilte overraskelse over alt, der sker i hans rige. Et tomrum midt i billedet som sindbillede på et monarki uden løveklo, eller en mand uden manddom."

Udover Gert Henning-Jensen er de øvrige medvirkende Johan Reuter, Elisabeth Jansson, Sten Byriel, Gitta-Maria Sjöberg.

Forestillingen er et samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Dacapo, Cubus Film, DR og Cinemateket i forbindelse med Golden Days.

Fakta

SøndagsMatinéen er en del af Golden Days-festivalen, som inviterer dig til at smage på 1700-tallet ved Struensees sidste taffel, at diskutere historien i en værdi-battle og at tage fortiden på, når dørene åbnes til venetiansk maskebal. Se hele programmet med de mere end 300 arrangementer på www.goldendays.dk/festival.

Cinemateket viser også historien om Struense i en anden form. Den moderne fortolkning "Caroline - den sidste rejse" tirsdag den 21. september kl. 16.45.

Dvd'en vil være til salg i Cinematekts boghandel.

Tid: Søndag den 19. september 2010, kl. 14.00
Sted: Cinemateket
Billetter: www.cinemateket.dk eller 3374 3412