Lydspor i mørket i Aalborg

SYNSTOLKNING. Den aalborgensiske kunstbiograf Biffen har indledt et projekt for at gøre biografoplevelsen bedre tilgængelig for blinde og svagtseende. Projektet løber året ud.

Der findes en let tilgængelig, gratis teknologi, som tillader blinde og svagtseende at opleve film i biografen. Dog er det hverken alle biografer eller svagtseende, der kender til denne teknologi. Det ønsker Biffen i Aalborg nu at råde bod på med projektet "Lydspor i mørket", som fokuserer på film- og biografoplevelser for blinde og svagtseende

De konkrete arrangementer i biografen vil bestå af:

  1. Visning af film med tilhørende synstolkning
  2. Indledende oplæg af f.eks. filmens instruktør, tonemester eller synstolkningens forfatter og speaker
  3. Instruktion til publikum i brug af appen MovieReading, som afspiller synstolkningen for brugeren


Når man ser filmen med synstolkning, får man i sine hovedtelefoner en beskrivelse af alt det, som man normalt ville se på lærredet. Denne speak blandes med filmens normale lydspor, så man får en anderledes oplevelse end, hvis man f.eks. lyttede til en lydbog.

Arrangementerne vil være åbne for alle interesserede, men der planlægges også særvisninger for uddannelsesinstitutioner, som beskæftiger sig med handicap og funktionsnedsættelse.

Projektet er planlagt til at køre fra maj 2018 og året ud. En vigtig del af projektet er en efterfølgende formidling af erfaringerne over for landets øvrige biografer; særligt netværket af kunstbiografer. Desuden overvejer Biffen at lave en særlig filmklub for blinde og svagtseende.

Biffen er i dialog om projektet med Dansk Blindesamfund samt Institut for Syn og Hørelse i Aalborg. Projektet er støttet af Det Danske Filminstitut.

Tags: Synstolkning