Lyriske eksperimentalfilm af Stan Brakhage i Cinemateket

Onsdag den 27. januar kl. 21:30 viser Cinemateket tre lyriske værker af Stan Brakhage - en af de største skikkelser inden for amerikansk avantgardefilm.

I slutningen af 1950'erne introducerede Stan Brakhage for alvor det, der senere er blevet kaldt den lyriske eksperimentalfilm. Med håndholdt kamera i konstant bevægelse og sin leg med ufokuserede billeder, varierende kamerahastigheder og under- og overbelysning søgte han at skabe rent subjektive film, der direkte formidlede, hvad filmskaberen så, følte, oplevede og drømte.

Cinemateket viser tre af Stan Brakhages tidlige film:

  • 'Mothlight' (1963) – hvor Brakhage bl.a. klistrede blomster og vinger fra natsværmere direkte på filmen, for at komme i nærkontakt med den natur, der er et gennemgående motiv i hans produktion.
  • 'Anticipation of the Night' (1958) – hvor Brakhage med en radikal subjektiv og intenst personlig stil selv indtog filmens hovedrolle og mente at opnå total identifikation med kameraet.
  • 'Dog Star Man' (1961) – der, i forhold til de øvrige tidlige film, bevæger sig i retning af en mere fortællende stil. "Jeg troede det ville blive en lille, simpel film om en skovarbejder," som Brakhage selv siger om filmen. "Det endte som en udforskning af menneskehedens historie."

Alle tre film kan ses i Cinemateket onsdag den 27. januar kl. 21:30.

Læs mere og bestil billetter.