Lyst, løgn og historiefortælling

TALENT. Fantasien får frit råderum i Christina Christensens "Tomrum". Instruktørens midtvejsfilm fra filmuddannelsen Super16 bliver vist på fredag i Cinematekets SneakBar.

En pompøs indretning i en Moulin Rouge-lignende lejlighed sætter rammen for forførende galskab og en stor portion melodrama. Der bliver spillet flittigt på de teatralske tangenter i Christina Christensens nye kortfilm, "Tomrum".

"Jeg tilgiver opspind, fordi fantasifulde påfund netop er det, der gør gode historier endnu bedre."

I sin iscenesatte dokumentarfilm, inviterer Christina Christensen publikum ind i lejligheden Maison Farfelu, hvor Tinus de Schunard bor med sin hund. Somme tider klæder Tinus sig ud, og bliver til Petruska og Blondinen, som er to karakterer fra hans fantasi. Med tre dominerende personligheder i en treværelses-lejlighed må Tinus og hans alter egoer kæmpe om magten. Som begivenhederne udvikler sig, bliver det til sidst svært at skelne imellem mareridt, drøm og virkelighed.

Christina Christensen er uddannet Cand. Mag. i litteraturvidenskab og er halvvejs igennem den alternative filmuddannelse, Super16. Da hun stod foran at skulle instruere sin midtvejsfilm, var hun ikke i tvivl om, hvem filmen skulle omhandle. Instruktøren havde tidligere mødt Tinus til en fest og blev øjeblikkeligt fascineret af hans mystiske fremtoning.

Film- værkstedet

Filmværkstedet støtter unge filmtalenter ved at give adgang til professionelt produktionsudstyr og op til kr. 20.000 til basale produktionsomkostninger. Projektet kan være en kort-, novelle-, dokumentar- eller spillefilm. Det kan også være et filmisk projekt i en blanding af genrer og platforme.

Mange fremtrædende navne i filmverdenen har i begyndelsen af deres karriere lavet film på Filmværkstedet. Listen tæller blandt andet filmskabere som Jørgen Leth, Lone Scherfig, Christina Rosendahl og Thomas Vinterberg.

Siden 2005 har Filmværkstedet haft fokus på cross media projekter. Dette fokus fortsætter ind i 2012 med workshops og seminarer.

20 af Filmværkstedets produktioner, film særligt henvendt til børn og unge, kan ses på Filmstriben.

Der er SneakBar otte gange om året, den første fredag i måneden. Læs mere om SneakBar.

Besøg Filmværkstedets Facebookgruppe

"Det er næsten ubegribeligt, at Tinus' verden er så farverig, som den fremstår i "Tomrum", men det er ikke desto mindre hans virkelighed. Den eneste rekvisit, jeg har tilføjet i Tinus' lejlighed, er en bordbombe, resten af universet har han selv skabt," siger Christina Christensen.

Et spraglet syn på virkeligheden 

Instruktøren har, som hun selv udtrykker det, "stor interesse for lystløgnere og andre historiefortællere der pynter på sandheden". Tre måneder inden optagelserne til "Tomrum" gik i gang, besøgte hun filmens tre personligheder. Hun fandt her ud af at Maison Farfelu, der betyder "Det skøre hus", i sandhed er et rablende skørt hus.

"Når man træder ind i lejligheden, er det som at træde ind i Tinus' underbevidsthed, hvor fantasien får frit løb", siger Christina Christensen. "Lunefulde Petruska ville helst spille strippoker, ryge cerutter, drikke portvin og lave pandekager. Blondinen var genert og kunne bedst lide at lægge make-up. Tinus selv var en skrøbelig og følsom person."

Christina Christensen har tidligere instrueret "Pølsesnak" og "Min vens bøjle", der handler om pølsemanden, som snakker 'pølsesnak' og lystløgneren med de overdrevne historier. De to filmkarakterers verdenssyn gjorde ligeledes stort indtryk på hende.

"Jeg er fascineret af karakterer, der skaber deres helt egen virkelighed. Jeg tilgiver opspind, fordi fantasifulde påfund netop er det, der gør gode historier endnu bedre. Mit eget forbillede er Pippi Langstrømpe. Hos Pippi må man alt, og sådan er det også med Tinus."

Christina Christensens "Tomrum": Fredag den 2. december i Cinematekets Sneakbar