MAD MEN MANIA

NY BOG. Den amerikanske tv-serie "Mad Men" går sin sejrsgang verden over, også i Danmark, hvor den har solgt 100.000 dvd'er og sat 1960'erne på mode. Serien er et oprør mod nutidens selviscenesættelseskultur, siger filmanmelder og kulturskribent Iben Albinus, der i bogen "MAD MEN MANIA" tegner et portræt af serien som kulturelt fænomen og billede af en tid, der måske ikke er så anderledes end vores.

Hovedpersonen i tv-serien "Mad Men", Don Draper, er kåret som USA's mest indflydelsesrige mand, foran Barack Obama, serien studeres på universiteter verden over og har vundet den prestigefulde Emmy-pris for bedste dramaserie fire år i træk.

Også danskerne er grebet af "Mad Men mania". Serien om livet på et reklamebureau i 1960'ernes New York har netop haft premiere på femte sæson på TV3PULS. Den har solgt 100.000 dvd'er, øget whisky-salget og bragt pencil skirts, rød læbestift og timeglasfigurer ind i modebilledet.

Universelle temaer

Spørger man filmanmelder og forfatter til bogen "MAD MEN MANIA", Iben Albinus, skyldes seriens gennemslagskraft dog mere end lækre billeder, der er som taget ud af et vintage Vogue-magasin, og nostalgi efter en svunden tid, hvor mænd er mænd, og kvinder er kvinder, og der drikkes, ryges, hores i stor stil. Skildringen af 60'ernes brydningstid, hvor kønsroller, familieværdier og lykken ved et lækkert brand er til diskussion, er ifølge forfatteren ligeså relevant i dag.

"Don Draper er en mand, der har 'det hele'. Alligevel er han ikke lykkelig, fordi han har været for optaget af at tilrettelægge sit liv, så det ser attraktivt ud udefra. Det samme problem er aktuelt for mange i dag."

"'Mad Men' er tidens svar på en skelsættende samtidsroman. Serien handler om, hvordan det er at være menneske i en kompleks og moderne verden, hvor folk søger identitet gennem selviscenesættelse, " siger Iben Albinus og fortsætter:

Fakta

Iben Albinus (f. 1972) er film- og boganmelder ved Information og cand.mag. i Engelsk og Æstetik & Kultur fra Aarhus Universitet. Hun har tidligere skrevet for Berlingske og udgav i 2010 bogen "Da Sex and the City ændrede verden". I dag anbefaler hun desuden film i Alt for damerne og er fast deltager i kulturpanelet på P1 Morgen.

"MAD MEN MANIA" fortæller historien om fænomenet "Mad Men", den tid, serien foregår i, og de film, romanklassikere og kulturhistoriske milepæle, den er inspireret af.

Bogen udkom den 12. september fra forlaget Sabroe & Sabroe og kan købes i Cinematekets Film- & Boghandel

Hør Iben Albinus fortælle om "Mad Men" til Kulturnatten i Filmhuset den 12. oktober kl. 19.

"Hovedpersonen Don Draper er en mand, der har 'det hele'. Alligevel er han ikke lykkelig, fordi han har været for optaget af at tilrettelægge sit liv, så det ser attraktivt ud udefra. Det samme problem er aktuelt for mange i dag, der oplever et, måske selvpålagt, pres efter at leve op til vores tids idealer. Bogens ærinde er at sætte fokus på serien som et subtilt og elegant, men uomgængeligt oprør mod vores aktuelle selviscenesættelseskultur."

Ifølge Iben Albinus skyldes seriens høje kvalitet bl.a. et særdeles gennemarbejdede manuskript – et fokusområde, anmelderen efterlyser i endnu højere grad i den danske tv-branche.

"Danske film- og tv-folk er knalddygtige, men lad os endelig få endnu mere fokus på manuskriptets kvalitet. Se hvor godt det går, når man gør netop dét i tv-fiktion som "Forbrydelsen" og "Borgen" og hos en ny filmskaber som Tobias Lindholm," siger Iben Albinus.

Tags: Ny bog