Mads Mikkelsen er Michael Kohlhaas

CANNES 2013. Mads Mikkelsen indtager rollen som Michael Kohlhaas i Arnaud de Pallière's filmatisering af den tyske klassisker fra 1811.

Fast gæst på Cannes? Sidste år vandt Mads Mikkelsen prisen for bedste skuespiller (for "Jagten" af Thomas Vinterberg). I år spiller han hovedrollen i den franske instruktør Arnaud de Pallière's "Michael Kohlhaas", som er i hovedkonkurrencen på dettes års Cannes Film Festival. Historien er en filmatisering af den tyske forfatter Heinrich Von Kleists roman fra 1811 af samme navn.

"Kohlhaas er en mand, hvis idealer er større end ham selv" - Mads Mikkelsen

"Michael Kohlhaas" foregår i 1700-tallets Frankrig i skellet mellem Middelalderen og den moderne individualisme. Med sin skildring af en ene mand, der gør oprør mod samfundet, varslede romanen en hel genre af moderne fiktion. Forfatter Franz Kafka har udtalt, at "Michael Kohlhaas" er hans favorit blandt tysk litteratur, og at bogen oprindeligt gav ham lysten til at skrive.

En hestehandler ved navn Michael Kohlhaas lever et lykkeligt og gunstigt liv med sin familie. Da en adelsmand behandler ham uretfærdigt, samler han en hær og kæmper med krop og sjæl for at tage sine rettigheder tilbage.

"Jeg kunne ikke forestille mig en fransk skuespiller spille rollen som Kohlhaas," udtaler instruktøren om valget af Mads Mikkelsen, som instruktøren oprindeligt syntes var for smuk til rollen.

"Jeg ledte efter en ung Clint Eastwood. En dag nævnte casteren Sarah Tepe Mads Mikkelsens navn. Jeg opdagede "Pusher"-trilogien, og Mads' åndsnærværelse slog benene væk under mig, men jeg var ikke sikker på, at han kunne spille den gudfrygtige familiemand Kohlhaas. Så oplevede jeg ham som en helt almindelig mand i "Efter Brylluppet", og jeg var overbevist."

"Kohlhaas er en almindelig person, som i retfærdighedens navn bliver samfundets ultimative fjende. Hans ubøjelige motto – "Jeg kræver at få mine heste tilbage, som de var" – illustrerer hans fuldstændigt manglende evne til at gå på kompromis," udtaler instruktøren, og Mads Mikkelsen tilføjer:

"Kohlhaas beder verden om de mest simple ting – retfærdighed og lige rettigheder for alle – og skaber ravage overalt omkring sig. Kohlhaas er en mand, hvis idealer er større end ham selv."

Udover Mads Mikkelsen spiller bl.a. Bruno Ganz og Denis Lavant med i filmen.

"Michael Kohlhaas" er instrueret af Arnaud de Pallières og skrevet af Arnaud de Pallières og Christelle Berthevas. Filmen er en fransk-tysk produktion mellem Les Films d’Ici, Looks Filmproduktionen, arte France Cinéma og Rhône-Alpes Cinéma.

Citater er fra filmens officielle pressemateriale.