Mænd der hader kvinder vinder BAFTA filmpris i London

PRISER. Den prestigefyldte engelske BAFTA-pris gik i går aftes til Niels Arden Oplevs dansk-svenske thriller "Mænd der hader kvinder" i kategorien "Bedste udenlandske film". Filmen var nomineret med bl.a. Alejandro González Iñárritus "Biutiful" og Luca Guadagninos "I am Love".

Niels Arden Oplev og filmens producer Søren Stærmose var tydeligt overvældede over prisen og fremhævede ved overrækkelsen, at de ikke kunne have haft samme succes uden Noomi Rapaces stærke præstation og udstråling i rollen som Lisbeth Salander.

"Mænd der hader kvinder" var nomineret i to yderligere kategorier, Noomi Rapace for "Bedste kvindelige hovedrolle" samt Rasmus Heisterberg og Nikolaj Arcel for "Bedste manuskript efter litterært forlæg". Disse gik dog i stedet til hhv. Natalie Portman for hendes præstation i "Black Swan" og Aron Sorkin for manuskriptet til "The Social Network".

BAFTA-prisen (British Academy of Film and Television Arts) er den seneste i en række af internationale nomineringer og priser til "Mænd der hader kvinder", senest prisen for "Bedste udenlandske film" ved den amerikanske Critics' Choice Award i Hollywood 14. januar 2011.

"Mænd, der hader kvinder" er filmatiseringen af den første bog i Stieg Larssons Millenium-trilogi om journalisten Michael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander. Filmen er instrueret af Niels Arden Oplev og produceret af Søren Stærmose for svenske Yellow Bird med støtte fra bl.a. Det Danske Filminstitut.

Se video fra overrækkelsen