Mænd hader også kvinder i Frankrig

Billede til artiklen Mænd hader også kvinder i Frankrig
Det er ikke kun skandinaverne, som elsker "Mænd der hader kvinder". I de sydeuropæiske lande ser man i disse dage med spænding frem til premieren på den svensk-danske storfilm.

Instruktøren er dansk, skuespillerne er svenske, og historien foregår blandt andet i Stockholm. "Mænd der hader kvinder" er på alle måder en skandinavisk storfilm.

Men det er ikke kun skandinaverne, som står i kø for at følge Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist på det store lærred. Niels Arden Oplevs filmatisering af Stieg Larssons roman er ventet med spænding i resten af Europa.

Sydeuropæerne elsker Salander
Det er især sydeuropæerne, som er vilde med Stieg Larssons univers. I Frankrig havde "Millénium", som filmen hedder på fransk, premiere onsdag den 13. maj til overvejende fine anmeldelser.

I Le Parisien scorer filmen næsthøjeste karakter, "excellent", mens Le Figaros kulturredaktør, Jean-Luc Wachthausen, kaldte den "mørk og overbevisende". Le Monde var lidt mere mådeholden med de rosende ord - "Mænd der hader kvinder" er loyal over for bogen samt underholdende og effektiv, men ikke en genistreg, mener avisens anmelder.

Fakta
"Mænd der hader kvinder" i udlandet:
  • Frankrig: 550 kopier, premiere den 13. maj.
  • Italien: 400 kopier, premiere den 29. maj
  • Spanien: 200 kopier, premiere den 29. maj
  • Belgien: 50 kopier, premiere den 20. maj
  • Schweiz (fransktalende del): 15 kopier, premiere den 13. maj
  • Filmen har endvidere premiere i Holland, Polen, den fransktalende del af Canada og resten af Schweiz i løbet af sommeren. Det er endnu ikke bekræftet i hvor mange kopier.

Over 500 franske biografer har sat filmen på plakaten, hvilket er exceptionelt for en ikke-amerikansk produktion. I Italien og Spanien satser distributørerne indtil videre på henholdsvis 400 og 200 kopier af filmen, der har premiere den 29. maj.

Stor international bogsucces
Helt uventet er den internationale interesse for "Mænd der hader kvinder" dog ikke. Overalt fra Kroatien til Kina har krimientusiaster kastet sig frådende over fortællingen om Salander og Blomkvist og deres jagt på sandheden, og bogen har opnået stor omtale i alverdens medier.

Millennium-trilogien, som "Mænd der hader kvinder" er første del af, er udgivet i 39 lande udover Sverige, og Norstedst Förlag, det svenske forlag bag Stieg Larsson, skønner, at den på verdensplan har solgt omkring 13 millioner eksemplarer.

Igen er det de sydeuropæiske lande, som i særlig høj grad har taget Stieg Larsson til sig. I Frankrig er de tre bøger tilsammen blevet solgt i næsten 3 millioner eksemplarer, og salgstallene for Italien og Spanien er også rekordhøje. I februar havde 1.272.000 italienere købt en af bøgerne i serien, mens det samme var tilfældet for 748.000 spaniere.

Ny film i september
Mens "Mænd der hader kvinder"-feberen altså i øjeblikket hærger i de sydeuropæiske biografer, kan skandinaviske Salander- og Blomkvist-fans allerede nu se frem til filmatiseringen af den næste bog i Millennium-serien.

"Pigen der legede med ilden" får premiere i Danmark, Sverige og Norge den 18. september, mens den sidste film, "Luftkastellet der blev sprængt" er i biograferne den 27. november. Det er den svenske instruktør, Daniel Alfredsson, som står bag de to kommende filmatiseringer.

"Mænd der hader kvinder" er set af 930.000 alene i Danmark og 2,4 millioner i Norden.