Månedens film i Cinemateket

Cinemateket lancerer fra denne måned et nyt tiltag, Månedens Film, som får ca. 10 visninger; en del flere end de sædvanlige 2-3 gange en film normalt vises.

Månedens Film i august, Sergey Dvortsevoys skæve Cannes-vinder "Tulpan" fra Kasakhstan, vises alle dage fra 21. til 30. august bortset fra mandag, hvor Cinemateket er lukket.

"Tulpan" er historien om den unge mand Asa, der vender tilbage fra militærtjeneste ved den russiske flåde og må bo i en overbefolket jurt (telt lavet af dyreskind) med sin søster Samal, hendes mand og deres tre børn. Familien lever som nomader på de tyndt befolkede stepper i det sydlige Kasakhstan.

Asa drømmer om at få sin egen fåreflok og jurt og blive uafhængig af sin bryske svoger, som ikke mener, at Asa har, hvad der skal til for at blive selvstændig steppebonde. For at nå sit mål må Asa finde sig en kone, og Tulpan er den eneste yngre kvinde i miles omkreds. Asa møder op hos hendes forældre i sin flotte militæruniform og forsøger at imponere de potentielle svigerforældre med farverige beretninger om sine eventyrlige bedrifter på de syv verdenshave.

"Tulpan" vandt den prestigefyldte Un Certain Regard-konkurrence i Cannes, og filmen har gået sin sejrgang på festivaler verden over. Anmelder-ikonet Roger Ebert skrev om "Tulpan": "Hvis du bor i en by, hvor denne film vises, så er det den bedste film i byen."

Roger Eberts anmeldelse
Se filmens pressemateriale