Maria Larssons evige øjeblik i fjernsynet

TV-PREMIERE. Den smukke svensk-danske film "Maria Larssons evige øjeblik" får dansk tv-premiere mandag den 6. december kl. 20.00 på DR2.

På mandag kan Jan Troell's anmelderroste film "Maria Larssons evige øjeblik" for første gang ses på dansk tv.

"Maria Larssons evige øjeblik" foregår i Malmø i starten af 1900-tallet. Arbejderkvinden Maria Larsson (Maria Heiskanen) er gift med den charmerende, men drikfældige Sigge (Mikael Persbrandt) og mor til en hurtigt voksende børneflok. Da Sigge mister sit arbejde, beslutter Maria at pantsætte det kamera, hun som ung vandt i en konkurrence. Men fotografen Pedersen (Jesper Christensen) ser et billede, hun har taget, og overtaler hende til at fortsætte med at fotografere. Fotograferingen får Maria til at udfolde en ellers ukendt kreativ side af sig selv, og gennem kameralinsen begynder hun at se verden med nye øjne. Men Sigge føler sig truet af Marias nyerhvervede klarsyn.

Svenske Jan Troell er ikke blot instruktør på filmen, men også fotograf, producent og medforfatter. "Maria Larssons evige øjeblik" er baseret på en bog, Troells kone skrev om sin farfars søster –  Maria Larsson.

Siden Troell i 70'erne brød igennem med "Udvandrerne" og "Nybyggerne", har han været kendt som en af Sveriges største instruktører.

"Maria Larssons evige øjeblik" var nomineret til en Golden Globe i 2009 og vandt samme år en Robert for årets ikke-amerikanske film. Den har fået stor opmærksomhed fra de internationale anmeldere. Bl.a. skrev Todd McCarthy i Variety "At betragte Troells udsøgte billeder er som at få vasket øjnene, så man bedre kan se de levende billeders uspolerede renhed og klarhed".

Filmen udmærker sig ved at være en ligedele svensk og dansk koproduktion. Den er produceret af Final Cut Productions med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Tid: Mandag den 6. december kl. 20.00
Kanal: DR2