"Maria Larssons evige øjeblik" indstillet til Oscar-nominering

Maria Larssons evige øjeblik
Det svenske filminstitut har i dag indstillet Jan Troells dansk-svenske spillefilm "Maria Larssons evige øjeblik" til kapløbet om Oscar-nomineringen 2009 i kategorien "Best Foreign Language Film".

"Maria Larssons evige øjeblik", der får dansk premiere den 31. oktober, er en dansk-svensk koproduktion med Maria Heiskanen, Michael Persbrandt og Jesper Christensen i de bærende roller, og filmen er produceret af det danske produktionsselskab Final Cut.

Niels Arden Oplevs "To verdener" er den danske kandidat til samme nominering. Hver nation kan indstille én film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres den 22. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted den 22. februar.

"Maria Larssons evige øjeblik" har vakt begejstring på først Telluride Film Festival i USA og siden Toronto Film Festival i Canada, hvor den netop har deltaget og er blevet solgt til distribution i USA.

De internationale filmbrancheblade har bragt flotte anmeldelser af Troells film om den fattige Maria, der i det tidlige 1900-tals Sverige formår at slå igennem som fotograf, trods et hårdt liv med mange børnefødsler og en fordrukken ægtemand.

Varietys anmelder kaldte filmen en "excellent kunstnerisk præstation", og Screens anmelder roste filmen for at være "fortalt præcist og skarpt, så det tætte stof i fortællingen og dens ingredienser væves sammen i en eksemplarisk klar historie."

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling): www.oscars.org

Maria Larssons evige øjeblik:
Filmtrailer
DFI factsheet

Anmeldelser:
Variety
Screen

Foto: Nille Leander