Marie Krøyer i øst, syd, vest ... og nord

FESTIVAL. Der er bud efter "Marie Krøyer", som over den kommende måned rejser til tre vigtige internationale festivaler – i Busan, Rio de Janeiro og Chicago. Et hjemligt publikum får dog fornøjelsen først. Bille Augusts film om den berømte kunstnerhustru får premiere herhjemme 27. september.

Publikum i den sydkoreanske storby Busan vil snart se en del mere til Birgitte Hjort Sørensen. Skuespilleren, der brød igennem som reporter i DR's populære "Borgen", indtager den altdominerende hovedrolle som Marie Krøyer i Bille Augusts nye film, der får sin internationale debut på Busan International Film Festival. Festivalen, der starter 4. oktober, regnes for den vigtigste filmbegivenhed i Asien. 

Den kommende måned tegner travl for den danske film. Umiddelbart efter Busan rejser "Marie Krøyer" til modsatte ende af verden, nemlig til Brasilien, hvor filmen om maleren og hustru til en af Danmarks største kunstnernavne, P.S. Krøyer, skal vises på Latinamerikas største filmfestival i Rio de Janeiro. Og senere i oktober lander filmen i konkurrenceprogrammet på Chicago International Film Festival.

Danske biografgængere bliver dog de første til at se "Marie Krøyer", der er Bille Augusts første dansk-producerede film siden "Pelle Erobreren", der i 1987 scorede hattrick med Guldpalmen, en Golden Globe og en Oscar. Filmen har dansk biografpremiere 27. september og rejser senere i oktober videre til filmfestivaler i Lübeck, Denver samt Kolkata i Indien.

"Marie Krøyer", der er produceret af Karin Trolle og Signe Leick Jensen for SF Film Production, er en af de tre film i kampen om at blive årets danske Oscar-kandidat. Vinderen udmeldes den 21. september.

Dansk deltagelse på festivalerne i Busan, Rio de Janeiro og Chicago:

Busan (4.-13. oktober)

En kongelig affære (instr. Nikolaj Arcel)
Jagten (instr. Thomas Vinterberg)
Marie Krøyer (instr. Bille August)

Rio de Janeiro (27. september – 11. oktober)

Kidnappet (instr. Vibeke Muasya)
Marie Krøyer (instr. Bille August)
Turning (instr. Charles Atlas)

Chicago (11.-25. oktober)

Marie Krøyer (instr. Bille August)
Viceværten (instr. Katrine Wiedemann)