Marie Schmidt Olesen anbefaler

CPH:DOX. Projektredaktør på New Danish Screen Marie Schmidt Olesen har sat uoverkommeligt mange cirkler i årets festivalprogram. Men her følger hendes bedste bud på oplevelser under CPH:DOX 2015.

I første gennembladning har jeg sat cirkler om 37 begivenheder i årets endnu engang sprængfyldte CPH:DOX-program. Flere kommer helt bestemt til, nu festivalen er i gang, og grådigheden indfinder sig. Her er blot et koncentrat.

"The Letters" glæder jeg mig til, for at se om formeksperimentet formår at fortælle indsigtsfuldt om et korrumperet Mexico. Der er intet nyt i at dokumentaren må tage andre midler i brug end en inciterende, registrerende tilstedeværelse for at berette om det politisk sprængfarlige og personligt fatale. Men beskrivelsen lyder til alligevel at tage ekstra skridt, der fuldbyrder oplevelsen. Pablo Chavarría Gutiérrez har instrueret.

"Hitchcock/Truffaut" af Kent Jones fordi jeg, som fans vel er flest, altid vil have mere. Der var ellers meget af dem i samtalebogen fra 1962, som var giftig forårsgrøn, og som jeg åd på timer engang. Men den bestod også af en del docerende udsagn. Jeg vil kigge efter den der naivitet og naturlige arrogance, jeg synes omgav dem begge. Efter nysgerrigheden hos den unge, endnu vilde. Jeg håber, at oplevelsen kan bibringe nye aspekter til deres filmkunst, ideologi og til, hvem de var som mennesker.

"Chuck Norris vs. Communism" viser en del af en virkelighed, som stadig findes og præger verden dagligt. Efter at have hørt om projektet i årevis, ser jeg frem til endelig at se en lystfuld dykken ned i Rumæniens uvorne midte, anno cirka 1981, hvor der synes at være en umættelig appetit på amerikanske underholdningsprodukter af mest kommercielle skuffe. Instruktør: Ilinca Calugareanu.

Min dårlige miljøsamvittighed vil jeg genaktivere i biografen med Hubert Saupers fabelagtige "Darwin’s Nightmare" fra 2004 og med Noemi Klein’s "Intet bliver som før". Hun kan noget med endegyldige sandheder. Krigene vil jeg tvinge mig selv til at få indblik i med bl.a. "Syrian Love Story" og "Rabin, the Last Day".

Jeg tager på Fotografisk Center til Rewriting Histories, hvor forskellige aktører diskuterer og viser bud på, hvordan historie kan fortælles eller genfortolkes.

Demokratilaboratoriet REALITY:CHECK byder på masser af samtaler, bl.a. med Quinn Norton, en tidligere komiker og journalist, der ved alt om digital sikkerhed. Og så skal jeg naturligvis også i VR:LAB, for forhåbentlig at forvilde mig rundt i andres verdener uden sans for tid og sted.

 

Cph:dox 2015

Find oplysninger om venues og visningstider på CPH:DOX's hjemmeside.

Tags: