Med Jomfru Maria som slyngveninde

INTERVIEW. Emma Balcázar fik mulighed for at fortælle om personer, der deler hendes eget tværkulturelle ståsted med støtte fra New Danish Screen. Kortfilmen "Tro, håb og sex" får premiere den 20. april på DR K og på CPH PIX den 28.

I en alder af 20 kom Emma Balcázar til Danmark fra Mexico. Hun blev instruktør af reklamer og kortfilm, og fuldførte Filmskolens instruktøruddannelse i 2005. Hendes nyeste kortfilm "Tro, Håb & Sex" handler om mexicanske nydanskere.

"Min baggrund spiller en stor rolle i historiens tilblivelse," udtaler hun. "Selv om jeg er født og opvokset i Mexico og kom til Danmark som voksen kvinde, har jeg erfaret, hvordan det er at blive bikulturel. Det er en interessant proces, hvor man forsøger at bevare det bedste af begge kulturer."

Fanget i to verdener

Filmens hovedperson er den 16-årige danskfødte Claudia, der har baggrund i mexicansk kultur. Derhjemme lever hun under sin stærkt katolske mors bevågenhed, men hendes hormoner raser for overboen, kokken Jens, som hun drømmer om at score. Claudias beklemte mellemposition er en, Balcázar sympatiserer med:

"Claudia er en karakter, som jeg forstår ret godt. Hun er fanget i to verdener, hvor hun ikke rigtig vil give afkald på nogen af dem. Hun forsøger i stedet at skabe et tredje sted, som er vedkommende og tro mod hende selv - ligesom jeg har gjort de sidste mange år."

I "Tro, Håb & Sex" har Claudia gjort de katolske ritualer til sine egne. Jomfru Maria fungerer som en slags slyngveninde i det høje, der skal hjælpe hende med at forføre Jens. Claudia er egenrådig i sin attitude til morens forventninger, og Emma Balcázar mener, at hendes oprør kan være inspirerende for mange sydlandske kvinder:

"Det vækker stærke følelser for mange kvinder på min alder, der har oplevet at leve med en dominerende mor. Claudia er på den måde vores helt. Hun gør alt det, vi ikke turde."

New Danish Screen

- skal støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet.

- skal sikre, at nye generationer af filmfolk ikke forfalder til konventionelle, overleverede udtryk, men til stadighed stræber efter at afsøge grænser og skabe nye oplevelser for publikum, hvad enten det sker i biografen eller foran tv-skærmen.

Genre-mix

Det er ikke kun personerne i "Tro, Håb & Sex", der er blandingsprodukter. Filmen er et transatlantisk mix af genrer, hvor den skandinaviske karakterbårne historie møder det farverige mexicanske melodrama. Balcázar fortæller, at hybrid-stilen har en særlig personlig betydning:

"Den ene genre på grund af min opvækst, den anden på grund af min uddannelse og professionelle erfaringer. Jeg synes, begge kan noget interessant og forskelligt," udtaler hun. "Karakterdramaet holder historien og personerne sammen med en stærk tråd, der virker logisk. Melodramaet leger med en subjektiv følelsesvirkelighed, som er et interessant værktøj, når man laver personbundne fortællinger."

New Danish Screen

New Danish Screen har til formål at støtte filmskabere i at gå nye retninger og skabe en ramme, hvor de kan afprøve udtryksformer. I Balcázars tilfælde gav den kunstneriske frihed hende mulighed for at styrke sin kreative identitet:

"Med "Tro, håb og sex" har jeg genfundet min egen stemme. Jeg turde komme tæt på mit eget stof, og det lykkedes mig at oversætte en del af mig selv og min historie til levende billeder."

"Tro, håb og sex" er produceret af Thomas Heinesen for Nordisk Film med støtte fra New Danish Screen. Den bliver vist på CPH PIX den 28. april, men allerede den 20. er der snigpremiere på DR K.