Med viljen som drivkraft

KAN SELV. Den autodidakte instruktør Phillip Berg vandt for nyligt tre priser for sin kortfilm "The Romantic Killer" ved to filmfestivaler i Los Angeles. Selvom han altid har drømt om at blive filminstruktør, har han valgt at gå uden om den etablerede filmuddannelse og i stedet arbejdet sig op fra bunden.

"Lige så sikkert som 2+2 er 4, ved jeg, at mine film kommer til at gøre et indtryk på den ene eller anden måde. Jeg giver janteloven fuckfingeren."

Den 31-årige Phillip Berg mangler ikke selvtillid. Selvom hans eneste uddannelsesmæssige ballast består af to år på animationsskolen i Viborg, er han sikker på, at han nok skal nå sit mål med at blive en dygtig filmskaber. Og det er helt bevidst, at han hidtil har undgået det etablerede filmmiljø i Danmark.

Phillip Berg

Født 1979

Manusforfatter, instruktør og producent på kortfilmen "Romantic Killer",  priser ved L.A. Movie Awards og vinder af Best Short Competition L.A.

Instruktør på musikvidoen "Split klubben ad" med Clemens.

Art Director på TV-intro’en "Undercover Boss".

Grafisk designer og 3D designer på Aquas musikvideo "Back to the 80s".

Instruktør på "Rocky", animeret kortfilms-serie produceret for A Film

Studerende på Stopmotion-linjen på Viborg Animationsskole


Fem vigtige film for Phillip Berg:

Léon / Luc Besson

Se7en / David Fincher

American Beauty / Sam Mendes

The Shining / Stanley Kubrick

Thelma & Louise / Inst. Ridley Scott

Filmens side

Gør-det-selv mand

"Jeg har aldrig søgt ind på Filmskolen, da jeg i en ret tidlig alder bestemte mig for at tage den hårde vej og lære håndværket i praksis. Learning by doing," fortæller han.

Phillip Berg har i stedet læst animation i to år. Derudover har han arbejdet på alle de filmproduktioner, han har kunnet komme til. Han har aldrig fortrudt, at han ikke gik filmskolevejen.

"Når jeg har set, hvilken slags film og instruktører, der kommer ud fra Den Danske Filmskole, er jeg blevet endnu mere sikker i min sag. Det er ikke negativt ment, men jeg kan bare se, at den måde, de har lært at tænke og lave film på, ligger langt fra, hvordan jeg vil lave film."

Da Phillip Berg skulle til at finde holdet til sin præmierede kortfilm "The Romantic Killer", gik han endnu engang uden om de etablerede kanaler. "Jeg søgte med vilje ikke penge ved Filminstituttet, da jeg mente projektet passede bedre som en rock'n'roll production."

En lovende begyndelse

Det har taget et år for Phillip Berg at lave sin kortfilm. Når man ikke har produktionspenge i lommen, må man i stedet satse på folks velvilje til at arbejde gratis.

"Når man skal samle flere professionelle folk, der i de fleste tilfælde allerede har et job, kræver det meget tid og tålmodighed. Der gik tre måneder, fra vi havde castet skuespillerne, til vi fandt en dag, hvor alle kunne mødes for at filme."

Da filmen var færdig, gik Phillip Berg i gang med at kontakte filmfestivaler verden over.

"Jeg har brugt en del tid og penge på at researche og læse om festivaler. Og så sendte jeg dem filmen ved brug af festivalernes hjemmesider, hvorfra man kan uploade."

Ud over priserne i Los Angeles har hans kortfilm også opnået en nominering ved New York City International Filmfestival. For Phillip Berg føles det som en lovende begyndelse. "Det gode er, at flere festivaler er begyndt at skrive til mig og spørge, om jeg ikke vil sende filmen til dem."

Phillip Berg lejer til dagligt et kontor hos Eyecandy Film på Christianshavn, men rejser også meget rundt i verden efter de produktioner, han arbejder på. I øjeblikket er han på Island, hvor han arbejder på den animerede 3D-produktion "Legends of Valhalla". Samtidig søger han produktionsstøtte til sin næste kortfilm hos New Danish Screen.

Filmbranchen kan være nådesløs og er endnu sværere at forcere, når man ikke har uddannelse og kontakter i rygsækken. Men Phillip Berg er ikke i tvivl om, at han har taget det rette valg.

"Jeg ved i mit hjerte, at jeg er en god filmmager. Jeg vil have mennesker til at grine og græde med mig og blæse dem omkuld."

Trailer

PhillipBerg_210