Mere filmkultur til Odense

CINEMATEKET. I går åbnede en ny filial af Cinemateket i Cafe biografen i Odense. Hermed kan odenseanerne se frem til ugentlige filmevents og visninger af filmhistoriske værker og sjældne perler fra Cinematekets program i København.

Cinematekets første filial blev etableret i Aarhus-biografen Øst for Paradis i januar 2018, og resultaterne her har givet anledning til at søsætte yderligere filialer, så Cinematekets filmkulturelle tilbud kan komme endnu flere danskere til gode.

Den 8. januar i år fulgte derfor Biffen i Aalborg, og i går blev snoren klippet til Cinematekets tredje filialsamarbejde, nemlig med Cafe biografen i Odense. Det skete på en stemningsfyldt aften med vin, taler og 25-års jubilæumsvisning af Ole Bornedals gennembrudsfilm 'Nattevagten' introduceret af filmjournalist Søren Høy, der fortalte om sit personlige forhold til filmen og Sort Sols legendariske del af soundtracket.

Samarbejdet betyder, at odenseanerne nu hver tirsdag vil kunne se et udsnit af Cinematekets program i København. Filmene udvælges af Cinemateket og Cafe biografen i fællesskab fra puljen af film i Cinematekets program, der udgøres af såvel filmhistoriske klassikere som sjældne perler, der er underrepræsenteret i landets øvrige biografer.

Mange af de film, vi viser, kan gøre vores horisont større og give nye perspektiver på verden. Ved at hjælpe det aspekt på vej med f.eks. en oplægsholder eller indledende debat, har vi mulighed for at løfte filmoplevelsen til et helt andet niveau

Derudover inkluderer samarbejdet et fokus på særarrangementer og events, der især i de seneste år har kendetegnet Cinemateket. Sidste år var over 800 af Cinematekets visninger i København udvidet med f.eks. debatter, foredrag eller musik – og den idé ledsager ifølge Morten Tang, programredaktør i Cinemateket, også filialsamarbejdet:

"Vi håber at få events omkring rigtig mange af forestillingerne. Og det skal helst spænde lige så bredt som i København – dvs. der skal være introduktion på nogle film, måske mad og drikke på andre, levende musik til stumfilm, besøg af instruktører osv. Noget som udvider filmoplevelsen."

Ifølge Morten Tang er der to gode grunde til at 'udvide filmoplevelsen' på den måde:

"Mange af de film, vi viser, kan gøre vores horisont større og give nye perspektiver på verden. Ved at hjælpe det aspekt på vej med f.eks. en oplægsholder eller indledende debat, har vi mulighed for at løfte filmoplevelsen til et helt andet niveau. Samtidig kan vi se fra vores fokuserede satsning her i København over de seneste 4 år, at netop filmevents er noget, publikum rigtig gerne vil have. Statistikken taler simpelthen sit tydelige sprog."

Første Cinemateksarrangement i Cafe biografen er på tirsdag, når der vises Stanley Kubricks 'Lolita'. Læs mere og bestil billetter på cafebio.dk.

Stemningsbilleder fra åbningen den 22. januar 2019