Mere styr på udviklingsfilm

MUSEALT. To journalister har i halvandet år kortlagt dansk udviklingsbistandsfilm fra 1950 til 1990. Indtil nu har der ikke været et samlet overblik over filmene.

Freelance-journalisterne Bo Illum Jørgensen og Jesper Heldgaard har med støtte fra Danida og i et tæt samarbejde med Det Danske Filminstitut kortlagt en del af den danske filmarv, som var ved at forsvinde i glemsel.

For to år siden, var der ingen herhjemme, der havde det samlede overblik over danskproducerede udviklingsfilm. Med udviklingsfilm eller ”udviklingsbistandsfilm” menes film, som beskriver noget af den megen bistandshjælp, der er givet fra Danmark til udviklingslande. Kan måske uddybes yderligere? De to journalister stod selv og havde brug for overblik over filmene. Da det ikke fandtes gik de selv i gang med at indsamle og organisere data. De har nu samlet alle informationerne i Filmdatabasen på Det Danske Filminstitut.

"DFI er det eneste sted i Danmark, hvor man har et systematisk arkiv over film, men der var enorme huller i forhold til udviklingsfilmene," fortæller Jesper Heldgaard.

Filmene er blevet grundigt gennemgået, registreret, billeder er tilføjet og en del af dem kan ses i Videoteket. Desuden er de nu kategoriseret som "udviklingsbistandsfilm", så det er nemt at søge dem frem i Filmdatabasen. Der er blevet tilføjet 87 titler, så det samlede antal film er oppe på 204. 

Oversigt over udviklingsbistandsfilm

Karin Bonde Johansen fra Filmarkivet er også meget tilfreds med projektet.

"Det har været et rigtigt godt samarbejde, hvor de har leveret arbejdstimer, og vi har kunne stille en arbejdsstation og vores databaser til rådighed. Dermed er vores filmregistrering blevet mere komplet og vi har samtidigt gjort filmene søgbare i Filmdatabasen. Mange af filmene er endnu ikke digitaliseret, men ligger som filmruller i enten DFI’s Filmarkiv eller hos diverse NGO’er. Digitalisering kan forhåbentlig komme i et andet projekt, hvor der følger en stor pose penge med," fortæller Karin Bonde Johansen.