Michael Madsen laver 3D-dokumentarserie med Robert Redford

I PRODUKTION. Seks af verdens førende filminstruktører giver deres bud på 'en bygnings sjæl' i det ambitiøse 3D-dokumentarprojekt "Cathedrals of Culture". Danske Michael Madsen får selskab af Robert Redford, Michael Glawogger, Karim Ainouz, Wim Wenders og James Marsh. Final Cut for Real koproducerer, og serien er støttet af Det Danske Filminstitut.

Seks stjerneinstruktører vil portrættere seks af verdens arkitektonisk betydelige bygninger i seks film, der vil udforske 3D-filmens sprog.

Danske Michael Madsen (Halden Fængslet i Norge), østrigske Michael Glawogger (Det Russiske Nationalbibliotek), tyske Wim Wenders (Berliner Philharmonien), brasilianske Karim Ainouz (Fondation Louis Vuitton i Paris), engelske James Marsh (Operahuset i Oslo) og amerikanske Robert Redford (Salk Institute for Biological Studies i Californien) er gået sammen om en ny storstilet dokumentarserie "Cathedrals of Culture".

De seks filmskabere vil hver i en 26-minutters film portrættere en fremtrædende bygning. Instruktørerne tager publikum med ind i et stykke arkitektur, de mener, har en særlig betydning, og giver deres personlige fortolkning af bygningens sjæl. Filmene udforsker samtidig bygningernes sociale kontekst i samspillet mellem bygning og bruger. Hvis en bygning kunne tale, hvad ville den så sige om os?

Verdens mest humane fængsel

Michael Madsen har valgt at portrættere Halden Fængslet i Norge, som er tegnet af det danske firma Erik Møller Arkitekter. På trods af at fængslet huser nogle af Norges hårdeste forbrydere er det blevet udråbt til "verdens mest humane fængsel", fordi bebyggelsesplan, arkitektur og indretning bygger på principper om rehabilitering: Hvordan påvirker det de indsatte, at der er kunst på væggene og i stedet for tremmer for vinduerne er panoramaudsigt til naturen?

Filmen udforsker, hvordan mennesker bliver påvirket af deres miljø – kan en bygning i sig selv være del af et menneskes rehabilitering og forvandling til et 'bedre menneske'?

3D som nyt visuelt sprog

Wim Wenders, som fik stor ros for sin nyskabende brug af 3D-mediet i sin Oscar-nominerede dansefilm "Pina" (2011), er projektets ophavsmand og executive producer. De seks film i "Cathedrals of Culture" bliver produceret i 3D, og målet er at bidrage til udviklingen af 3D som visuelt sprog. Serien produceres direkte til tv. Til de stationer, der ikke understøtter 3D, udkommer filmene også i en 2D-version.

"Jeg vurderer serien som banebrydende i udviklingen af en ny tv-oplevelse. 3D-rummet vil udfordre publikum og give en ny vinkel på, hvordan man kan opleve arkitektur, historie og sig selv. Michael Madsens perspektiv i forhold til arkitektur og resocialisering er unikt og giver mulighed for at få indsigt i et emne, der sjældendt inspirerer til åbenhed. Michael har arbejdet med 3D som fortælleelement i tre år og er en pioner i egen ret både teknisk, kunstnerisk og historiemæssigt," siger filmkonsulent i Det Danske Filminstitut Klara Grunning-Harris.

Wenders har allerede optaget sin film, mens de øvrige produktioner bliver optaget henover sommeren og efteråret. Serien forventes at få tv-premiere i foråret 2014. I Danmark bliver serien vist på DRK.

Final Cut for Real er hovedproducent på Michael Madsens film og koproducerer de øvrige fem i serien, som tyske Neue Road Movies er hovedproducent på. De danske producere er Anne Köhncke og Signe Byrge Sørensen.

Serien har modtaget en million kroner i koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut ved konsulent Klara Grunning-Harris.