Mød en fursona og Hanekes gådefulde univers

KOSMORAMA. Stift bekendtskab med superhelte, lolitas og furries i Jakob Ion Wille og Maria Mackinney-Valentins reportage fra J-Popcon 2017, og tag med Peter Schepelern på ’fortolkningsjagt’ i Michael Hanekes værk.

Kosmorama har fået et digitalt ansigtsløft og er blevet mere mobilvenligt. De to første artikler på de nye site spænder fra pelset populærkultur til Michael Hanekes måde at tilbageholde information for publikum.

J-Popcon

Om J-popcon

J-Popcon 2018 afholdes i weekenden den 27. - 29. april i DGI-byen.

Over en weekend mødes over 3.000 mennesker for at være sammen om anime, manga, cosplay, spil og andre spændende aktiviteter fra Japan.

Foreningen J-Popkai blev startet tilbage i 2000, hvor den første J-Popcon blev afholdt i november i Valby Kulturhus. 

’Yarf’ og ’Murr’ er udtryk for begejstring og udstødes af furries, når de iklædt deres fursuits forvandles til fursonas og hengiver sig til scritching – altså klør hinanden på ryggen. På J-Popcon, som afholdes i den kommende Store bededagsweekend i DGI-byen i København, kan man stifte bekendtskab med både superhelte, lolitas og de pelsklædte furries. I en medskabende ungdomskultur, som udspringer af det fiktionsunivers, der bygger på film og tegneserier, mødes ligesindede i et kreativt og legende fællesskab. Bliv klogere på fænomenet Cosplay med den nye Kosmorama-artikel.

Klædt i fiktion – Når fortællinger materialiserer sig på kroppen

Hanekes tomme pladser

Så langt fra den kulørte populærkulturs engagerede fans, som man næsten kan komme, findes den europæiske artfilm. Den er for nogle af de store filmskaberes vedkommende kendetegnet ved, at auteuren typisk udelader vigtig information og dermed overlader til publikum at fylde de ’tomme pladser’ ud. En filmfortælling er nemlig også hele det komplekse og dragende forløb af oplysninger, vildledninger og overraskelser. Når auteuren hedder Michael Haneke skal man ikke vente assistance fra filmskaberen selv. Han modsætter sig stædigt den fortolkning, han selv skaber afsættet for. Peter Schepelern har set på Hanekes gådefulde udeladelser.

Michael Hanekes tomme pladser