Næsten voksen på BUSTER

Serien "Næsten voksen" tegner et portræt af ungdomsgenerationen i dag. De syv dokumentarfilm bliver vist på BUSTER - Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge den 20. september.

Søndag den 20. september har BUSTER premiere på serien "Næsten voksen". Serien består af syv dokumentarfilm, som bliver vist samlet kl. 10.00-14.00 i Grand Teatret, København. I løbet af ugen vil filmene blive vist i blokke med to film fra den 21. til 25. september. Se BUSTERs program. Filmene udkommer på dvd i en samlet boks den 21. september, men kan allerede købes ved visningen i Grand den 20. september.

De unge er født i 80’erne og er en af de mindste årgange nogensinde. Deres forældre har på den ene side fordybet sig i dyre håndbøger om børneopdragelse, været bekymrede om alt fra røde numser til afvigende adfærd og på den anden side haft travlt med deres egne liv. De har været omgivet af pædagoger hele deres liv, er blevet hørt og forstået – og har lært at udvise tolerance overfor andre. Nu er de 15-20-årige danskere NÆSTEN voksne og har hovedrollen i syv film, der er tænkt som et generationsportræt af ungdommen i dag. Filmene præsenterer på vidt forskellig måde problemstillinger og historier, som de fleste unge vil kunne nikke genkendende til.

Bag filmene står en gruppe af Danmarks stærkeste, yngre dokumentarinstruktører, som hver især har leveret et bud på en teenager af tiden.

Filmene er blevet til på initiativ fra producenterne Mette Heide (Team Productions) og Helle Faber (Bastard Film) og er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut og TV 2.

De syv film

Lille voksen af Anders Gustafsson og Patrik Book
Xenia på 14 er blevet snydt for en barndom, fordi hun har måttet tage sig af sin mor og små søskende. Da hun får muligheden for et andet liv, kan hun så gribe chancen og blive en normal teenager? Vinder af BUSTERs dokumentarfilmpris 2008.

En feminin dreng af Nanna Frank Møller
Hairon er en 14-årig dreng, der dagligt klæder sig i feminint tøj, høje hæle og makeup. Da han møder sin biologiske far i Brasilien, tager spørgsmålet om tolerance og accept en uventet drejning. Deltager i konkurrencen om bedste dokumentarfilm på BUSTER 2009.

Jagten på den eneste ene af Cathrine Marchen Asmussen
I en lille landsby i Danmark er to venner på 19 år på jagt efter den eneste ene, som gerne må være lidt ligesom mor. Også forældre og bedsteforældre har klare ideer om, hvordan drengenes kommende koner skal være. Deltager i konkurrencen om bedste dokumentarfilm på BUSTER 2009.

Drengene fra 3.g af Jannik Splidsboel
Anton og Felix går i 3.g. Der er seks måneder til eksamen, men hvordan følger man op på to et halvt års fravær på så kort tid, og når man helst er til fest og farver?

Usynlige piger af Sidse Stausholm
En film om tre piger, der føler sig udenfor og ensomme i skolen. De er fastlåste i rollen som outsidere, men de er stærke og kæmper hver især for at bryde rollen.

Store piger græder ikke af Louise Kjeldsen
Maisha på 17 år bor hos en plejefamilie i Faxe. Hendes mor er udvist til Tanzania efter endt fængselsdom. Maisha er vred og skuffet og tager til Tanzania for at konfrontere og gense sin mor.

Terrorist ved et tilfælde af Miki Mistrati & Nagieb Khaja
Cem, en ung tyrkisk mand bosiddende i Nordjylland, er dødtræt af at blive associeret med terrorisme og sætter sig for at finde forskellen på ham selv og hans religiøst fanatiske jævnaldrende.